Artnit

Petak, 02 Oktobar 2015 11:08

Mihail Larionov - Vojnici se igraju Istaknut

Ruski avangardni slikar Mihail Larionov je bio vodeći zagovornik neoprimitivnog stila, koji meša fovističke boje sa elementima ruske narodne umetnosti. On poziva ruske umetnike da izbegnu imitiranje zapadnog evropskog modernizma i umesto toga nađu inspiraciju u domaćoj narodnoj umetnosti, kao što su ruske tradicije seljačkog duboreza, ilustracije nazvane lubok. Poznata je njegova slika Vojnici se igraju iz 1910. godine, u stilu naivnog slikarstva zasnovana na ruskoj narodnoj umetnosti, koja se danas nalazi u Okružnom muzeju umetnosti u Los Anđelesu.

Na slici Vojnici se igraju prikazana je realna scena u nerealnom okruženju. Jedan vojnik je pijan i svira harmoniku, dok druga dva vojnika psuju i igraju karte. Ravna slikovita površina, čini da slika izgleda kao delić, kao da predmeti, uključujući i ljude plutaju nasuprot crvenoj zemlji. Takođe, lica i figure ljudi i objekata su čudni i iskrivljeni. Konj u pozadini, kao da se ne uklapa u prikazanu scenu.

Na slici Vojnici se igraju postoji fovistički koloristički stil boja spojen sa bojama ruske narodne umetnosti. Mihail Larionov je zapravo i ovom slikom ohrabrio i druge ruske umetnike da zaustave kopiranje zapadnih formi i stilova. On je želeo da nađu inspiraciju u tradicionalnim ruskim stilovima i uzmu delić tih dela da bi stvarali svoja dela. Međutim, možda je želeo da pokaže ljudima život ruskih vojnika, i da oni ne žive baš dobro.

Pročitano 2127 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 27 Juli 2020 11:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mihail Larionov - Vojnici se igraju