Artnit

Sreda, 30 Januar 2013 11:06

Pol Gogen - Ne idemo na pijacu danas Istaknut

Pol Gogen je među prvima osetio draž i lepotu narodne, primitivne umetnosti. U potrazi za novim motivima i podnebljima, 1891. godine odlazi na daleka tahićanska ostrva u Pacifiku. Pod večito vedrim polinezijskim nebom slikao je jarkim bojama čudesne, egzotične pejzaže i vitka, crnpurasta tela Tahićanki i Tahićana. Jedna od poznatih slika iz tog perioda je Ne idemo na pijacu danas iz 1892. godine. Slika se danas nalazi u Kunstmuseumu u Bazelu.

Na slici Ne idemo na pijacu danas boje stvaraju različite odnose i harmonije. Da bi istakao figure žena, Pol Gogen je pozadinu naslikao svetlim bojama, dok prema ivicama slike postavlja tamnije zelene i plave tonove i time slici daje čvrstu kompoziciju.

Slika izražava pretpraznično raspoloženje. Žene koje sede obučene su u duge svečane haljine prijatnih boja. Dve žene razgovaraju i njihove haljine su intenzivnijih boja. Tahićanke sede, dobija se utisak da se žene spremaju za igru. Žena u prednjem planu stoji i doteruje kosu, obučena je u crvenu haljinu ukrašenu žutim ornamentima. U pozadini slike vide se dva mladića kako nose ribe. I to nagoveštava blisku svečanost i gozbu.

Pol Gogen je na svojoj poznatoj slici Ne idemo na pijacu danas naglasio dublju psihološku dimenziju. Ova slika upečatljivo ilustruje Gogenovu preokupiranost umetnošću starog Egipta.

Pročitano 2444 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Ne idemo na pijacu danas