Artnit

Utorak, 29 Januar 2013 23:47

Huan Miro - Žena ispred sunca Istaknut

Huan Miro, čuveni španski slikar XX veka stvorio je svoj originalni umetnički stil koji je nazvan "biomorfna apstrakcija". Slika Žena ispred sunca koju je naslikao 1950. godine nosi sva značajna obeležja Miroovog stvaralaštva u pogledu motiva i načina likovnog izražavanja. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Huan Miro je na svojim slikama stvarao znake i simbole od osnovnih linearnih elemenata. On je uglavnom tražio slikarski vokabular u praistorijskim pećinskim slikama, posebno u rodnoj Španiji. O svom slikarskom izrazu Miro je govorio: "Po mom mišljenju sloboda znači ovladavanje jednostavnоšću. Zatim, u najboljem slučaju, linija i boja su dovoljne da se stvori slika." Taj njegov stav je snažno utkan u sliku Žena ispred sunca.

Pored prijatnih boja, lepotu slike Žena ispred sunca čini maštovitost i sloboda u slikanju formi. Boje su kombinovane sa jednostavnim formama. Boje na slici su uglavnom osnovne boje, crvena, žuta, i plava, ali ima i malo zelene i dosta crne boje. Može se uočiti sličnost slike sa dečjim crtežima. Miroov crtež je iskren i jednostavan. Dečji crteži su takođe slobodni i nisu sputani.

Na slobodno slikanoj plavoj pozadini Miro je postavio figuru žene, a iznad nje krug - sunce. Jednostavnost forme definiše ženu, ali ona ima i mnoga figurativna značenja. Forma za koju mislimo da je žena, jer tako piše u nazivu slike, ima monstruoznu glavu, a ruke i noge nisu oblikovane. Slikar je uspostavio vezu između figure i sunca i ovakvim postupkom veliča ženu.

Slika Žena ispred sunca Huana Miroa nosi u sebi simboliku. Svojim snažnim slikarskim izrazom još uvek budi maštu i vodi u svet imaginacije.

Pročitano 6532 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 April 2019 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Miro - Žena ispred sunca