Artnit

Utorak, 01 Septembar 2015 10:34

Leonardo da Vinči - Podsticanje uma na razna otkrića Istaknut

Neću izostaviti da uključim u ova pravila jedan novi način razmišljanja koji je, mada izgleda neznatan i gotovo smešan, ipak vrlo koristan za podsticanje uma na razna otkrića. On se sastoji u tome da posmatraš zidove uprljane raznim mrljama ili kamenje sastavljeno od raznih mešavina.

Ako treba da izmisliš neki predeo, tamo ćeš moći da vidiš slike raznih predela, raznoliko ukrašene planinama, rekama, kamenjem, drvećem, velikim ravnicama, dolinama i brežuljcima; tu ćeš još moći da vidiš razne bitke i hitre pokrete čudnih figura, izraze lica i odela i bezbroj stvari kojima ćeš moći da daš besprekoran i dobar oblik; jer sa takvim zidovima i mešavinama dešava se kao sa zvukom zvona, u čijim ćeš udarima naći svako ime i reč koju zamisliš.

Ne prezri ovo moje mišljenje kojim te podsećam da ne treba da ti bude teško da se ponekad zaustaviš i pogledaš mrlje na zidovima, ili pepeo na ognjištu, ili oblake, ili blato, ili druge slične stvari u kojima ćeš, ako ih dobro posmatraš, naći divna otkrića. Ona podstiču slikarev um na nova otkrića, bilo za slikanje bitaka, ljudi i životinja, ili na razne kompozicije predela i čudovišnih stvari, kao đavola i slično, i pomoći će ti da pokažeš svoju vrednost. U zbrkanim stvarima um se budi na nova okrića. Ali prvo se potrudi da naučiš dobro da praviš sve delove onih stvari koje hoćeš da naslikaš, kako delove tela živih bića, tako i delove predela, to jest kamenje, biljke i slično.

Iz Traktata o slikarstvu

Pročitano 3023 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Leonardo da Vinči - Podsticanje uma na razna otkrića