Artnit

Utorak, 23 Oktobar 2012 10:54

Rembrant van Rajn - Suknari Istaknut

Slika Suknari je klasično delo Rembranta van Rajna, holandskog baroknog slikara najsnažnije i najsvestranije ličnosti u holandskoj umetnosti XVII veka. Ova slika nastala je oko 1662. godine i smatra se njegovim poslednjim velikim grupnim portretom. Nalazi se u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Slika Suknari rađena po poruđbini esnafa suknara, sjedinjuje nekoliko ličnosti u jednom okviru. Predstavljeno je nekoliko građana koji sede ili stoje oko stola zastrtog crvenim ćilimom i raspravljaju o svojim poslovima. Ličnosti nisu u čisto portretskom stavu, već su pretpostavljeni radnji. Oni žive iako su nepomični, govore iako ne mogu izgovoriti reči. Sve je na ovoj slici stvoreno bez fikcije, sve plahovito naslikano. Ni jedna boja u stvari nije ono što na prvi pogled izgleda da je. U onom što nam se učinilo belo ima tona tamnog ćilibara, crna boja gori od nekog riđeg sjaja koji kroz nju izbija. Kjuč sve te zažarenosti nalazi se u centru slike, u čudesnom ćilimu naslikanom pomoću noža čistim cinoberom, čija skarletna boja zrači celom slikom.

Slika Suknari je prepoznatljiva po dramatičnoj igri svetlosti i senki i dubini kolorita. Psihološka dubina i produbljena interpretacija događaja koji je Rembrant van Rajn naslikao, čine grupni portret Suknari do danas jedinstvenim i neponovljivim.

Pročitano 6075 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Januar 2020 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Suknari