Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 22 Juli 2015 10:46

Ivan Šiškin - Raž Istaknut

Slika Raž poznata i po nazivu Polje raži je jedno od klasičnih umetničkih dela ruskog realističkog pejzažnog slikarstva. Naslikao ju je Ivan Šiškin 1878. godine. Na njoj prikazuje leto u jeku, sa nepokretnim vazduhom, oblacima na visokom nebu i zlatnom njivom, i tako stvara najbolju predstavu ruske prirode. Slika Raž koja je svojevrsna himna moćnih snaga domovine Ivana Šiškina, na beskrajnim poljima zlatnih žitarica, ispunjenih dubokim, čak i filozofskim sadržajem, danas se nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Raž prikazan je letnji prašnjavi zemljani put sredinom avgusta, sa čije obe strane se pružaju polja raži. U daljini se vide široke grane borova, daleki borovi sa već golim vrhovima i jedan bor koji je potpuno suv. Pejzaž je oživljen pticama koje su visoko na nebu pokrivenom oblacima. Njihova koncentracija na nebu stvara pretpostavke da možda postoje berači na polju, odakle su upravo oterane.

Pejzaž na slici Raž je statičan. Prostranstvo polja raži je zlatno od kraja do kraja. Ivan Šiškin preobražava stvarni krajolik koji je inspirisao sliku, ali ipak ostaje veran stvarnosti i precizno prikazuje detalje pejzaža: cveće, drveće i žitarice. Srazmerno proširenje detalja i kombinacija različitih tema - polja i šume, koje u stvarnosti retko koegzistiraju - stvaraju epsku sliku bogate ruske prirode. Za čoveka retko postoji mesto u epskim predelima, a na ovoj slici, putnici koji hodaju na putu su jedva vidljivi u zreloj raži, koja je u stvari viša nego što bi bila u stvarnosti. Snažni borovi sa tamnozelenim granama prošireni kao legendarni junaci sa mitskom snagom, ujedinjuju plavetnilo neba i zlatnu raž stvarajući veličanstven portret ruske prirode.

Ivan Šiškin je ostavio natpis na studiji slike Raž: rashod, prostor, zemljište, raž, blagodeti, rusko bogatstvo. On je sve što je želeo da pokaže na svojoj slici nabrojao. Kompoziciono i slikovno zaključivanje slike ukazuje samo na veličanje moći i bogatstva rodnog okruženja. "On je to uradio sjajno. Raž je jedna od najboljih Šiškinovih slika", Ivan Kramskoj je napisao Ilji Rjepinu.

Pročitano 5262 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Novembar 2019 12:10
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci