Artnit

Nedelja, 19 Juli 2015 10:47

Natalija Gončarova - Mačke Istaknut

Slika Mačke ruske slikarke Natalije Gončarove iz 1913. godine, poznata i po nazivu Rajonistička percepcija u ružičastom, crnom i žutom oličava novi stil rajonizam, nastao u Rusiji 1912. godine, koji prikazuje stanje koje nije realno kod materijalnih predmeta. Za osnivača ovog stila smatra se njen muž, Mihail Larionov, koji je rajonizam definisao u kombinaciji spektra svetla i prenosa svetla. Svoj oblik ovaj stil dobija i na slikama Natalije Gončarove i inkarnira se u predmetima i bićima iz njene neposredne okoline, kao i na njenoj poznatoj slici Mačke, koja se danas nalazi u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Na slici Mačke Natalija Gončarova prikazuje dve povezane crne prugaste mačke, čime ilustruje rajonističko stanovište da predmeti ili bića mogu da posluže kao polazne tačke za istraživanje na platnu. Da bi prikazala efekte svetlosti na sjajnom krznu mački i način na koje susedne površine odražavaju susedne nijanse ona koristi strelice u boji. Dinamične kose crte crnog i belog inspirisane kompozicijama futurista energično evociraju mašine.

Slika Mačke ukazuje na bogato nijansiranu integraciju životinja sa njihovim okruženjem, koje je nemački slikar Franc Mark istovremeno koristio u razvoju svoje sinteze kubizma i futurizma. Ipak, za razliku od Franca Marka i drugih nemačkih ekspresionističkih slikara, Natalija Gončarova kao i drugi slikari rajonisti nije težila da izrazi duhovne ciljeve kroz svoju umetnost.

Pročitano 4361 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Juli 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Natalija Gončarova - Mačke