Artnit

Utorak, 07 Juli 2015 20:31

Egon Šile - Devojka sa crnom kosom Istaknut

Crtež Devojka sa crnom kosom austrijskog slikara Egona Šilea iz 1911. godine je usko povezan sa izgubljenom slikom Crna devojka, portretom koji prikazuje isti model. Ne samo da ovaj crtež predstavlja jedino sećanje na ovu sliku, već je Egon Šile suptilniji, živahniji i neposredniji u pristupu prikazivanja modela devojke. Ovaj crtež se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Iako je možda služio kao pripremna studija izgubljene slike, Devojka sa crnom kosom je završen crtež, a ne skica. I crtež i slika prikazuju istu devojku sa identičnom pozom, kako sedi, okrenutu na levo. Dok je na slici, međutim, devojka u potpunosti pokrivena samo njenim ogoljenim kolenima, na crtežu je ona polunaga. Slika se fokusira na tamnim blokovima mase odeće, a na crtežu upotreba olovke kreće od tamnog akvarela, koji čini da lice devojke izgleda mlađe, a njeno telo više krhko.

Za razliku od mnogih njegovih drugih crteža aktova, Egon Šile na crtežu Devojka sa crnom kosom obraća istu pažnju na lik modela, prizivajući pogled posmatrača da oscilira između fino detaljnog lica i tela. Crtež manifestuje nervoznu, ali sigurnu i suptilnu upotrebu linije, koja miluje konture gornjeg dela tela. Isticanje usana i bradavica u ružičastoj i tamnocrvenoj boji skreće pažnju na ove delove tela. Bleda i krhka nagost devojke je povećana tamnom odećom skupljenom u krilu, guste, tamne kovrdže kadriraju njeno lice i neobojenu pozadinu. Devojka ima ozbiljan izraz lica, njen umorni pogled kao da skreće i projektuje se od osenčenih crnih očiju ispod poluzatvorenih kapaka, a vidljiva skromnost na ovom poluaktu predstavlja uznemirujuću ranjivost i zagonetnost a ne provokativnost.

Pročitano 7385 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Septembar 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Egon Šile - Devojka sa crnom kosom