Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 24 Januar 2013 23:27

Klod Mone - Polje maka u Aržanteju Istaknut

Polje maka u Aržanteju je poznata slika Kloda Monea, slavnog francuskog impresioniste iz XIX veka. Klod Mone nije slikao pejzaž, već impresiju pejzaža. Ništa na ovoj slici nije slikano precizno, sve se naslućuje. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Kada se vratio iz Engleske 1871. godine Klod Mone se nastanio u Aržanteju, severozapadnom predgrađu Pariza, i živeo tu sve do 1878. godine. U okolini svog doma pronašao je pejzaže koji su mu omogućili da naslika svoje najpoznatije impresionističke slike.

Na slici Polje maka u Aržanteju, Mone dočarava treperavu atmosferu šetnje žene i deteta kroz polja procvetalog maka jednog letnjeg dana. Na slici su verovatno njegova žena Kamil i sin Žan.

Slika pejzaža pokazuje Moneovu pasiju za boju. Mone stvara snažnu impresiju birajući tonove crvene i zelene boje. Uspostavljene su dve odvojene kolor zone, jednom dominira crvena boja, a drugom plavkasto-zelena boja. Mone je rastvorio konture i stvorio koloristički ritam sa mrljama boja. U pejzažu žive mrlje crvenih makova izgledaju kao da se kreću na nežnom povetarcu. Mnogim posmatračima slike se čini kao da makovi trepere. Da je cveće slikano drugom bojom predeo koji je prikazan na slici izgledao bi statično. Mlada žena sa suncobranom i dete u prednjem planu su naslikani jednostavnim potezima violet, crne i bele boje. Njihove figure se pojavljuju ponovo na vrhu brežuljka u daljini, i one su više kao nagoveštaj boje, nego kao precizno slikanje njihovog pojavljivanja.

Drveće levo na slici stvara jak vertikalni kontrast prema čistom polju maka koji čini veliki deo slike. Tamno zeleno lišće drveća stvara snažan kontrast prema polju sa travom koje je svetlo braon sa malo zelene boje, i trava deluje kao da je isušena. Kuća između drveća je neupadljiva i gotovo neprimetna. Makovi su svetlo crvene boje i nalaze se blizu centra donjeg dela slike. Nebo je u različitim tonovima maglovito plave boje, koji se mogu videti leti. Na njemu je puno belih paperjastih oblaka. Drveće i zemlju na ovoj slici kao da uokviruje nebo.

Klod Mone je prvi put prikazao sliku Polje maka u Aržanteju na prvoj impresionističkoj izložbi u ateljeu fotografa Feliksa Nadara 1874. godine. Danas je to sigurno jedna od najpoznatijih slika na svetu.

Pročitano 12732 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Januar 2014 12:05
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci