Artnit

Petak, 19 Juni 2015 11:11

Konstantin Korovin - Portret horske pevačice Istaknut

Slava je došla do tada mladog ruskog slikara Konstantina Korovina sa slikom Portret horske pevačice iz 1883. godine, u stilu en plein air. Na ovoj slici on traga za impresionističkim umetničkim tehnikama, a na njenoj poleđini ostavlja detaljno objašnjenje o stvaranju slike. Danas se ova slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Portret horske pevačice prikazana je nepoznata provincijska horska pevačica koja sedi u prirodi. Njeno lice, haljina i šešir su preliveni blagim, rasutim svetlom, odrazom zelenog drveća kao mermer. U osnovnoj kompoziciji slike studija lica žene se vidi više kao boja mesta. Konstantin Korovin samo baca brz i ironičan pogled na svoj model, što je tipično za impresionističku viziju prirode. On ne ukazuje na psihološke karakteristike svog modela i o njemu piše: "Model nije bila zgodna žena, ona je bila čak pomalo ružna."

Kao skica, prozračna i sveža slika Portret horske pevačice pokazuje manir na koji je fragmentisana i ukazuje na pun vazduh i način stvaranja studije. Konstantin Korovin se bavi kolorističkim pitanjima i na slici se vidi kontrast izražajne plave i žuto-narandžaste boje. Bogate odvojene mrlje odražavaju životnu sredinu, punu vazduha i svetlosti. Ozarene boje se stapaju u veselom akordu.

Pročitano 2992 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Maj 2018 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Konstantin Korovin - Portret horske pevačice