Artnit

Sreda, 10 Juni 2015 11:39

Meri Kasat - Devojčica u plavoj fotelji Istaknut

Meri Kasat na svojim slikama često slika decu. Na slici Devojčica u plavoj fotelji iz 1878. godine prikazana je devojčica dok leži u plavoj fotelji. Poza devojčice nosi naturalizam detinjstva koji postaje kasnija karakteristika mnogih slika dece Meri Kasat. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Meri Kasat pokazuje svoje moći opažanja na slici Devojčica u plavoj fotelji prikazivanjem svog mladog modela. Elegantno obučena devojčica se vrpolji u velikoj plavoj fotelji, što verovatno ukazuje na nedeljno popodne u prinudnoj neaktivnosti. Obučena u belu čipkanu haljinu, sa čarapama i srebrnim kopčama na cipelama, devojčica leži u fotelji, sa kolenima koje širi, jednom rukom zabačenom iza glave i drugom rukom koja kao da je otrgnuta nezgodno preko naslona za ruke. Njen mali pas spava na fotelji pored nje, dodajući spokoj ovoj domaćoj sceni.

Slika Devojčica u plavoj fotelji predstavlja karakteristično nemirno držanje deteta u nekoj prevelikoj fotelji za odrasle. Ovde je devojčica fokus kompozicije, bez središnje tačke. Ona kao da je zarobljena u kompoziciji koja je izvanredna zbog briljantnih boja i upečatljivog dizajna. Devojčica koja se dosađuje može objasniti praznine u sobi na slici, koja uprkos svog elegantnog nameštaja i nagoveštaja sunca sa balkona stana, devojčicu i njenog ljubimca u ogromnoj fotelji izoluje usred velikog plavog tepiha.

Pročitano 3143 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Devojčica u plavoj fotelji