Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 07 Juni 2015 11:26

Anri Ruso - Žena šeta u egzotičnoj šumi Istaknut

Botanička bašta u Parizu je bila jedno od omiljenih mesta Anrija Rusoa za istraživanje. U njoj je proučavao biljke koje su ga inspirisale za slikanje, a na svojim slikama ih je proširio i menjao da bi formirao svoju ideju o tome kako tropska vegetacija izgleda. To objašnjava zašto biljke na njegovoj poznatoj slici Žena šeta u egzotičnoj šumi iz 1905. godine izgledaju tako veliko kao drveća pomorandže i plave bele rade koje ne postoje u džungli. Ova slika se nalazi u Fondaciji Barns u Merionu.

Na slici Žena šeta u egzotičnoj šumi kombinuju se biljke za vrt i tropska vegetacija u monstruoznim ili sablasno minijaturnim oblicima, a ponegde preplavljuju nesigurne likove oko njih. Pri dnu slike se nalazi žena u beloj haljini i sa šeširom na glavi, obučena kao žene tog vremena. Ceo prostor oko nje izgleda ogromno. Njena veoma mala figura smeštena je usred scene nalik na džunglu, okružena bujnom tropskom vegetacijom, prevelikim biljkama i drvećem na kojem rastu pomorandže veće od njene glave. Ona se delimično krije iza listova biljaka čiji su svetloplavi cvetovi daleko iznad njene glave.

Anri Ruso je na slici Žena šeta u egzotičnoj šumi koristio široke ravne poteze četkice i jednu boju u isto vreme. Lišće drveća i trava su samo sastavljene od dve ili tri nijanse zelene boje.

Pročitano 2644 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci