Artnit

Sreda, 27 Maj 2015 10:59

Amadeo Modiljani - Portret Poljakinje Istaknut

Slika Portret Poljakinje je primer omiljenog izbora teme Amadea Modiljanija: sama figura, najčešće ženska, izolovana od slučajnog detalja i direktno suočena sa slikarem i posmatračem. Portret je naslikao 1919. godine, godinu dana pre nego što je umro. Ovaj potret se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Žena na slici Portret Poljakinje je tipična za Modiljanijev stilizovani pristup modelima. On je naslikao monumentalnu figuru, sastavljenu od niza vitkih arabeski - zaobljenih ramena, izduženog vrata i savijenih ruku. Figura je postavljena u slobodnom, geometrijskom, arhitektonskom okruženju. Glava žene je nežno nagnuta, prikazujući dekolte i preveliku kragnu u elegantnom modernom portretu.

Kompozicija slike Portret Poljakinje je pažljivo komponovana, tako da ukazuje na znake individualnosti i ličnosti modela apstraktnim likovnim vrednostima. Olovka za crtanje ispod delikatno slikane površine urezuje se kroz široke suptilno modulirane oblasti, "ravnom" bojom se prikazuju oči žene boje badema i njena elegantna frizura.

Slika Portret Poljakinje ukazuje na moderan pristup portretu Amadea Modiljanija, prenoseći egzotičnu lepotu modela. U ovom portretu, Modiljani je prikazao sklonost za fluid linearnosti, geometrijsko pojednostavljenje i produžavanje, kao i preseljavanje delova tela modela.

Model na slici Portret Poljakinje nije definitivno identifikovan, ali je najverovatnije to Hanka Zborovska, supruga Leopolda Zborovskog trgovca umetničkim delima.

Pročitano 2290 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Amadeo Modiljani - Portret Poljakinje