Artnit

Sreda, 06 Maj 2015 11:00

Hans Memling - Vaza cveća Istaknut

Tokom srednjeg veka i renesanse promenjeni su motivi mrtvih priroda. U srednjem veku religija je dosta uticala na ovaj žanr slika i većina slikara je slikala sakrivene verske simbole. Tako je i slika Vaza cveća flamanskog slikara nemačkog porekla Hansa Memlinga iz 1480. godine, prema nekim istraživačima ispunjena verskom simbolikom. Ova slika se danas nalazi u muzeju Tisen-Bornemica u Madridu.

Na slici Vaza cveća prikazana je mala vaza od majolike, italijanske tanko glazirane keramike koja stoji na orijentalnom tepihu u niši. U njoj je buket ljiljana, irisa i kandilica koji simbolišu Marijinu nevinost i patnju i rođenje i smrt Isusa Hrista. Beli ljiljani simbolišu Marijinu čistotu, tamnoplavi irisi su zbog oblika listova povezani sa Marijinom patnjom zbog mača koji je probio njenu dušu u vreme smrti Isusa Hrista na krstu i simbolišu figuru Marije kao kraljice Nebesa, dok su kandilice povezane sa Svetim Duhom. Tepih na kojem se nalazi vaza je generički poznat kao "Memlingov tepih". Na vazi se takođe nalazi monogram Isusa Hrista.

Slika Vaza cveća ne samo da opisuje Mariju i Isusa Hrista, već se ova slika mora posmatrati i kao neka vrsta amblema ličnog hrišćanskog poziva samog slikara, Hansa Memlinga.

Pročitano 4101 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Januar 2021 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Hans Memling - Vaza cveća