Artnit

Petak, 10 April 2015 17:34

Pjer Ogist Renoar - Buket hrizantema Istaknut

Pjer Ogist Renoar naslikao je sliku Buket hrizantema 1884. godine. To je bio period kada je slikao mrtve prirode, žanr koji se prodavao mnogo bolje od slika ambicioznijih tema ili inovativnih formalnih studija. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Pjer Ogist Renoar je osećao da ima veću slobodu da eksperimentiše sa mrtvim prirodama nego na slikama sa drugim temama. "Kada slikam cveće, slobodan sam da isprobam tonove i vrednosti i brinem se manje zbog uništavanja platna", rekao je Renoar.

Slika Buket hrizantema se razlikuje od ostalih cvetnih aranžmana koje je Renoar naslikao, po vrlo jednostavnom prikazivanju jedne vrste cveća u običnoj vazi. Za razliku od mnogih drugih mrtvih priroda, ova slika ne poseduje kombinaciju voća i cveća, niti je naslikana keramička vaza, niti je aranžman cveća postavljen nasuprot složenosti ili slojevitoj pozadini, koje krase na primer raskošne tkanine.

Na slici Buket hrizantema cvetovi kroz oblike svojih latica, diktiraju pravac vrtložnih poteza četkice Pjera Ogista Renoara, koje kao da prelaze preko platna. Ovi potezi četkice daju slici duboki osećaj jedinstva i značenja.

Pročitano 3819 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Oktobar 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Buket hrizantema