Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2012 18:55

Dijego Velaskez - Mlade plemkinje Istaknut

Slika Mlade plemkinje (na španskom jeziku Las Meninas) je jedna od najpoznatijih slika španskog Zlatnog veka i najpotpunije rezimira vrhunac umetnosti Dijega Velaskeza. Danas se nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Slika Mlade plemkinje je jedan na oko nearanžirani, grupni portret koji prikazuje scenu iz dvorskog života. Velaskez je naslikao prizor koji se vidi u njegovom ateljeu dok radi dvorski portret. Sam slikar je iza jednog ogromnog platna na štafelaju, očigledno platna koje treba da bude baš ova slika. U ogledalu postavljenom u dnu ateljea odražavaju se likovi kralja i kraljice koji iako poziraju ostaju izvan slike. Centralna figura slike je infantkinja Margarita koja je prikazana u zaustavljenom kretanju, da bi pozdravila kralja i kraljicu. Pored male infantkinje koju zabavljaju dve menine da bi ostala mirna u svojoj pozi, naslikani su kepec, koji nogom zadirkuje ogromnog, zdepastog psa i žena-patuljak. U pozadini se otvaraju vrata koja osvetljavaju prostor, kroz njih ulazi jedan čovek.

Dijego Velaskez pri slikanju filtrira realnu suštinu prizora u svakom detalju kroz svoj izvanredno istančan senzibilitet. Pri tome eliminiše sve što je suvišno, proširuje i produbljuje sve što slikarski doprinosi utisku vazduha, prostora, osvetljenja, harmoniji kolorita i jedinstvu celine. Složenošću kompozicije i upotrebom svetla, slika je izvršila snažan uticaj na mnoge evropske umetnike.

Pročitano 16107 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Januar 2020 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Mlade plemkinje