Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 12 Mart 2015 12:07

Eduar Mane - Jorgovani u vazi Istaknut

Tokom svoje duge bolesti, Eduar Mane je počeo da slika lepe aforistične slike cveća koje su mu donosili prijatelji. Poslednjih dana u svojoj bolničkoj sobi u Parizu 1882. godine, kada je primio gomilu belih jorgovana u providnoj kristalnoj vazi, fasciniran njihovim izgledom odlučio je da ih naslika. Ova slika poznata po nazivu Jorgovani u vazi se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Berlinu.

Jorgovani u vazi ne prikazuju tradicionalnu mrtvu prirodu. Oni su više portret cveća dramatično naglašen pozadinom, koja se zatvara sa neizmerno bujnim i svetlim jorgovanima. Eduar Mane slika providnu kristalnu vazu, ispunjenu do vrha belim jorgovanima i svetlim zelenim listovima, koja stoji na osvetljenom stolu ispred tamne pozadine. Graciozni beli cvetovi jorgovana na krhkim stabljikama se prelamaju kroz srebrnu vodu, a neke grančice jorgovana plutaju u vazi.

Slika Jorgovani u vazi prikazuje jedinstven stil Eduara Manea. Prikazana je najčistija voda, najsvežije cveće, a najdetaljnije providna kristalna vaza. Vidljiva je izuzetna upotreba boja, detaljni potezi četkice. Na njoj nema nagoveštaja bola ili patnje.

Pročitano 3501 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Februar 2019 12:02
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci