Artnit

Četvrtak, 26 Februar 2015 14:41

Amadeo Modiljani - Portret Žane Ebutern sa velikim šeširom Istaknut

Na portretima Amadeo Modiljani postiže jedinstvenu kombinaciju specifičnosti i generalizacije. Njegovi portreti prenose ličnost modela, dok je njegov zaštitni znak stilizacija i upotreba ponavljanih motiva - dugih vratova i očiju oblika badema. Jedan od najpoznatijih primera Modiljanijevog stila je slika Portret Žane Ebutern sa velikim šeširom, koju je naslikao 1918. godine, dve godine pre svoje smrti. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Portret Žane Ebutern sa velikim šeširom, Amadeo Modiljani prikazuje 21-godišnju Žanu Ebutern, koja je bila jedan od njegovih glavnih modela. Nju je naslikao više od 25 puta, a ovaj portret, koji se smatra njenim najlepšim portretom naslikao je u godini kada je Žana bila trudna sa njihovom kćerkom Đovanom. Njen lik je stilizovan u duguljastu formu, a kosa glava izvedena iz vizantijskih karijatida. Oči i usta su horizontalni, a krivina nosa skoro vertikalna. Pod uticajem Vinsenta van Goga Modiljani je naslikao veliki slamnati šešir, koji je posebno istakao debelim, tamnim konturama, pravcem i izražajnim potezima četkice na crno-beloj pozadini. U koloritu primenjuje tonove toplih, crvenkasto-braon boja.

Portret Žane Ebutern sa velikim šeširom Amadea Modiljanija je suptilan kao i figurativni portret. Ovaj portret zrači životnim vibracijama, a suptilnost je izražena jedinstvenim stilom.

Pročitano 7880 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Februar 2019 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Amadeo Modiljani - Portret Žane Ebutern sa velikim šeširom