Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 23 Februar 2015 12:40

Frida Kalo - Dve Fride Istaknut

Slike čuvene meksičke slikarke Fride Kalo predstavljaju autobiografske artefakte tradicionalnog i živog meksičkog kolorita. Većinu njenih slika čine autoporteti koji su prožeti fizičkim bolom, duševnom patnjom, mislima o ljubavi i smrti. Njena poznata slika Dve Fride nastala je 1939. godine, u istom periodu kada se posle brojnih razočarenja razvodi zvanično od meksičkog slikara Dijega Rivere. Smatra se da ova slika prikazuje njen dubok bol zbog gubljenja muža. Slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Meksiko Sitiju.

Autoportret Dve Fride prikazuje Fridu sa dve njene različite ličnosti koje se drže za ruke, dok sede jedna pored druge na klupi. Frida u tradicionalnoj meksičkoj tehuana nošnji sa plavom bluzom sedi na desnoj strani slike, pored nezavisne, evropske moderno obučene Fride u beloj stilizovanoj haljini. Srca obe Fride su vidljiva i one su povezane jednom arterijom. Srce tradicionalne Fride, koja drži portret Dijega Rivere kao amajliju je celo, jer je nju Dijego još uvek voleo. Izgleda da na slici Frida Kalo ukazuje na to da je Dijego samo voleo meksički deo nje. Srce druge Fride, koja drži makaze kojima je presekla krvotok je slomljeno, isečeno, povređeno i krvari, jer ju je Dijego odbio.

Slika Dve Fride je kompleksna i istražuje identitet umetnice. Između dve Fride na slici postoji trijadna spona - ruka u ruci, arterija, klupa. Ova spona ukazuje da je reč o istoj ličnosti, ali ličnosti različitog identiteta. Iako obe Fride izgledaju uznemireno i pomalo ljuto, izgleda kao da je evropska Frida malo tužnija od meksičke Fride. Olujno nebo iznad Fride simbolično predstavlja unutrašnje nemire, bes i tugu Fride Kalo. Kasnije je i ona sama priznala da je na slici Dve Fride izrazila očaj i usamljenost zbog odvajanja od Dijega Rivere.

Pročitano 6598 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci