Artnit

Ponedeljak, 02 Februar 2015 12:47

Klod Mone - Plavi lokvanji Istaknut

U poslednjih 25 godina svog života francuski impresionistički slikar Klod Mone je slikao vodene lokvanje u različitim intervalima dana i u različitim vremenskim uslovima u svom vodenom vrtu u Živerniju, udaljenom stotinak kilometara od Pariza. Tako je nastala serija od oko 250 slika vodenih lokvanja. Poznata slika Plavi lokvanji iz ove serije, naslikana između 1916. i 1919. godine se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Klod Mone je počeo da stvara vodeni vrt sa malim drvenim mostom, blizu svoje kuće u Živerniju 1890. godine. Njegovi lokvanji su rasli u ovom vrtu od 1893. godine i dok ih je slikao obično je stajao na mostu, koji je izgledao kao da je preslikan sa japanskih drvoreza.

Na slici Plavi lokvanji Klod Mone eliminiše horizont i nebo i fokusira se na mali prostor vode, viđenog kao komad prirode, gotovo izbliza. Detalji se ne ističu i opšti utisak je da je to jedna bezoblična površina vode. Veličina listova lokvanja Moneu predstavlja sredstvo za uspostavljanje horizontala na slici, a odraz vrba i trske stvara vertikale u strukturi.

Veliki beli cvetovi lokvanja, sa svojim širokim, voskastim površinama, odražavaju promenu svetla u toku dana. Izgleda da je kasno popodne i vidno polje je neograničeno plave boje. Zatvoreni cvetovi nestaju u skoro nečitljivim potezima četkice; daleko, oni liče na večernje zvezde.

Pročitano 8227 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Februar 2019 12:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Klod Mone - Plavi lokvanji