Artnit

Utorak, 27 Januar 2015 11:54

Franc Mark - Borba formi Istaknut

Poznat pre svega po svom tematskom stilu slikanja životinja, Franc Mark koristi oblike i boje da izrazi emocije na svojim slikama, koje često izražavaju uznemirenost vremena neposredno pre izbijanje Prvog svetskog rata. Time se odlikuje i slika Borba formi, naslikana na početku Prvog svetskog rata 1914. godine, koja se danas nalazi u Bavarskoj državnoj kolekciji slika u Minhenu.

Slika Borba formi je podeljena na dva glavna dela. Crveni deo, koji je dominantan na slici zauzima dve trećine prostora na slici na levoj strani, a njegov oblik podseća na pticu. Plava boja dominira na desnoj strani i liči na vrtlog. Ove dve mase izgledaju kao da se sukobljavaju. Veliki porast dijagonala s leva na desno i deljenje na dva dela, nalik je na razliku između čistog dela i mraka.

Slika Borba formi je još jedan klasičan primer posvećenosti Franca Marka za boju. Za njega je plava boja bila simbol muževnosti, strogosti i duhovnosti, žuta boja radosti i ženstvenosti, a crvena boja sukob između prva dva principa. Na ovoj slici su vidljivi kontrasti toplih i hladnih boja. Svetlost se dobija u najtoplijim delovima slike, žutim i jasnim bojama pomorandže.

Na slici Borba formi se vide dve suprotne sile koje su veoma očigledne. Franc Mark to objašnjava: "Predmeti govore: predmeti poseduju volju i formu, zašto bi želeli da ih prekidamo! Mi nemamo ništa razumno za njih. Zar nismo naučili u poslednjih hiljadu godina da se više suočavamo sa odrazom predmeta koji se pojavljuju, a oni postaju mnogo tiši."

Pročitano 2214 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Decembar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Franc Mark - Borba formi