Artnit

Ponedeljak, 07 Januar 2013 00:05

Edgar Dega - Primabalerina Istaknut

Francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega je najpoznatiji po prikazivanju balerina i sveta na sceni. 1870. godine Edgar Dega je naslikao svoje remek-delo na temu baleta, Primabalerina koje je odmah postiglo veliki uspeh. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Edgar Dega prati pastelnim bojama krede ritmičke pokrete balerine. Pogledom iskosa na pozornicu, iz lože u blizini pozornice, uobličena je druga kompozicija u kojoj je radnja namerno pomaknuta iz središta. Nagib i ugao slike stvaraju osećaj neizvesnosti, izgleda kao da se balerina sprema da odleti.

Balerina u beloj lepršavoj haljini je u centru, u nedefinisanom prostoru, u stavu koji odražava napor pri koncentraciji, sa poluzatvorenim očima i napred izbačenom glavom. Ona lebdi nad podom kao leptir uhvaćen u blesku svetlosti lampe. Naslikana je veoma živo, tako da se čini da ona sada pleše. Dega kreira iluziju da se balerina kreće koristeći svetlost i senku. Na pozornici svetlo je jako, a oštre senke zamagljuju lice balerine. Svetlo se filtrira i stvara mek suton sa treperavim senkama. Neki delovi slike su osvetljeni, kao što su noga i vrat balerine, ali su skladni sa tamnijim delovima slike, kao što je čovek levo i traka balerine. Ovi svetlosni efekti kreiraju fantastčnu realnost sa mimikama na pozornici.

Slika prikazuje radost igre. Balerina kao da izlazi iz slike da stvori ista osećanja čiste radosti. Njene ruke kao da se protežu do nas i pozivaju nas da joj se pridružimo u igri.

Pročitano 9663 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Primabalerina