Artnit

Petak, 12 Decembar 2014 12:46

Pjer Ogist Renoar - Žena za klavirom Istaknut

Pjer Ogist Renoar je često slikao žene u domaćim enterijerima, dok sanjare ili čitaju. Na slici Žena za klavirom, poznatu i pod nazivom Dama za klavirom koju je naslikao između 1875. i 1876. godine prvi put prikazuje ženu dok svira klavir ili sedi sama, temu kojoj se kasnije često vraćao. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Sredinom XIX veka klavir je bio najpopularniji instrument za sviranje domaće muzike. U vreme kada je Pjer Ogist Renoar slikao klavir je imao poseban značaj u buržoaskim kućama.

Na slici Žena za klavirom prikazana je mlada Parižanka koja svira za sebe ili za svoju porodicu, pre nego za publiku. Lepa, mlada žena sedi za klavirom, a njene blistave ružičaste ruke dodiruju dirke. Njen nastup izgleda kao da je bez napora, kao i njena lepota koja je nalik zanosnoj vizuelnoj harmoniji koja se proteže prirodno u carstvo zvuka. Ležerna kućna haljina od bele, prozračne tkanine sa plavičastim ispod nje, sa vijugama i tamnom trakom dobija, uz magiju Renoarove četkice život za sebe, a njene sjajne igre hromatskih harmonija ukazuju na note koje proizvodi klavir.

Pjer Ogist Renoar slika figuru mlade žene u auri fantazije i čulnosti. Tako i klavir prikriva, ali istovremeno otkriva njenu haljinu i kao da svetluca sa ružičaste kože pored ramena i ruku. Kompozicija slike je postavljena raskošno, sa dizajniranim tepihom, zidovima pokrivenim tkaninom, biljkom u saksiji i luksuznim zavesama.

Slika Žena za klavirom nije portret pojedinca, niti studija socijalnog tipa. To je portret idealne ženstvenosti. Ova slika je prvi put izložena 1876. godine na Drugoj izložbi impresionista u galeriji Diran Ruel u Parizu.

Pročitano 4868 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Žena za klavirom