Artnit

Četvrtak, 04 Decembar 2014 13:07

Suzan Valadon - Plava soba Istaknut

Francuska slikarka Suzan Valadon je slikala portrete, pejzaže, mrtve prirode, a posebno, ženske aktove. Ona je međutim, najpoznatija po svojim ženskim aktovima, posebno zato što je to bilo neobično za slikarku u XIX veku. Slika Plava soba ili kako se još često naziva Autoportret Suzan Valadon iz 1923. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti u Parizu, je jedna od njenih najpoznatijih slika sa ovom temom.

Suzan Valadon je počela svoju slikarsku karijeru kao umetnički model početkom 1880-ih godina, ali je ubrzo odlučila da počne da slika. Ona je slikala ženske aktove spajajući posmatranje i znanje ženskog tela koje je stekla radeći kao umetnički model. Na slikama odbacuje statičko i vanvremensko predstavljanje monumentalnog akta koji je dominirao u zapadnoj umetnosti, a naglašava kontekst, specifični trenutak i fizičku akciju. Njene slike sadrže treperave boje i podsećaju na postimpresionistički i fovistički stil.

Na slici Plava soba prikazana je žena koja leži na nenameštenom krevetu prekrivenom prekrivačem sa dezenom plavih i belih cvetnih listova. Ona je obučena u prugaste pižame i ružičasti grudnjak. Pored njenih golih nogu su dve knjige, ruke su uz telo, a cigareta u ustima. Zagledana je u desno, i kao da izbegava pogled posmatrača. Izgleda kao da misli o nečemu i nestrpljivo čeka da se nešto desi.

Kao i na mnogim kasnijim slikama, Suzan Valadon i na slici Plava soba koristi jake boje i naglašava dekorativnu pozadinu sa šarama i materijalima.

Za sliku Plava soba američka istoričarka umetnosti Vitni Čedvik je rekla: "Umesto predstavljanja ženskog tela kao bogate izolovane površine, koje kontroliše muški pogled, ona ističe neprijatne gestove ličnosti, očigledno uspostavljajući kontrolu nad sopstvenim pokretima. Vidimo ženu u ležernoj odeći (pogotovo ležernu za to vreme), pušenje, i možda izgrebanu nogu - definitivno nije tipična za sliku žene u to vreme. U svakom slučaju, ženska garderoba je naslikana iznenađujuće relevantno i danas, zar ne?"

Pročitano 2459 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Februar 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Suzan Valadon - Plava soba