Artnit

Sreda, 03 Decembar 2014 12:43

Roberto Đakobo - Čovek po Vitruviju Istaknut

S teškoćama i neverovatnom upornošću, Leonardo je izbliza posmatrao strukturu kostiju i mišiće koji je pokrivaju, krvotok i kretanje udova kod ljudi. Posle direktnih posmatranja, uvek bi usledio crtež olovkom. Ostavio je bezbrojne stranice zabeležaka, skica i komentara za zapažanjima o ljudskom telu i njegovim proporcijama. Strasno se interesovao za anatomiju i fiziologiju. Godine 1489, počeo je da piše knjigu "O ljudskoj figuri", traktat u koji je uložio mnogo rada i detaljnih merenja. Bio je spreman da svoj rad suoči sa jedinom postojećom knjigom te vrste, koju je napisao Rimljanin Vitruvio, arhitekt iz vremena Rimske imperije, u I veku pre Hrista.

Zasluge za studije o ljudskim proporcijama do tada su pripadale Vitruviju, koji je prvi kodifikovao odnose između različitih mera ljudskog tela. On je smatrao da je osnovni princip da čovek, kada raširi noge i ruke, mora da se savršeno uklopi u krug i kvadrat, savršene geometrijske figure. Po njemu, centar tela je naravno bio pupak.

U želji da proveri teoriju rimskog naučnika, Leonardo je nacrtao svog Vitruvijevog čoveka, jedan od najčuvenijih crteža na svetu, čije se reprodukcije danas nalaze gotovo svuda, širom Zemljine kugle.

Uneo je neke suštinske izmene u originalnu ideju. Crtajući skladnu figuru, pokazao je da ona može da bude savršeno uklopljena u krug i u kvadrat, kao što je govorio Vitruvio, ali pod uslovom da oni nisu uklopljeni jedan u drugi.

Centar tela se razlikuje u zavisnosti od toga da li je čovek umetnut u krug ili kvadrat. U prvom slučaju to je pupak, u drugom centar treba tražiti ispod pubične kosti.

Iz knjige Leonardo da Vinči - veliki genije

Pročitano 3995 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 15 Februar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Roberto Đakobo - Čovek po Vitruviju