Artnit

Subota, 29 Novembar 2014 12:37

Gven Džon - Dorelija u crnoj haljini Istaknut

Umetničko stvaralaštvo velške slikarke Gven Džon se skoro u potpunosti sastoji od malih portreta i mrtvih priroda. Na svojim portretima obično prikazuje anonimne žene u dužini formata tri četvrtine slike, na kojima poseban značaj daje rukama. Njena poznata sliku Dorelija u crnoj haljini završena je 1904. godine. Danas se ova slika nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Gven Džon se školovala u Slejd školi lepih umetnosti u Londonu, u kojoj je slikarstvo Džejmsa Abota Meknila Vislera bilo izuzetno uticajno. Tako i u njenom umetničkom stvaralaštvu, kao i u Vislerovom, atmosfera na portretu postaje jednako važna kao i prikaz ličnosti ili pričanje biografije.

Od 1911. godine Gven Džon počinje da živi u Parizu. O svom slikarstvu ona je tada napisala u dnevniku: "Ja slikam mnogo, ali često ne završim sliku - to zahteva od mene veoma dug period mira, i da nikada ne mislim na slavu."

Gven Džon upoznaje Doreliju Meknil, koja je postala poznata kao njen model, 1903. godine. Te godine su Gven i Dorelija zajedno putovale kroz Francusku. Za vreme boravka u Tuluzu Gven je Doreliju naslikala nekoliko puta, uključujući i sliku Dorelija u crnoj haljini.

Na slici Dorelija u crnoj haljini, mlada žena Dorelija je prikazana kao mirna i zagonetna. Crna jednostavna haljina oživljena je kosom crvenom trakom, koja skreće pažnju na njeno smireno, sanjivo lice. Tamna, tajanstvena, senka na pozadini, uokviruje figuru. Ruke, koje su uvek bile važne na portretima Gven Džon, su pažljivo pozicionirane i naslikane tako da izraze ličnost mlade žene.

Potezi četkice nisu vidljivi na slici Dorelija u crnoj haljini. Korišćena je suptilna paleta boja i naizgled ponovljena mirnoća Gven Džon.

Pročitano 3930 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Februar 2019 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gven Džon - Dorelija u crnoj haljini