Artnit

Utorak, 11 Novembar 2014 12:35

Roberto Đakobo - O Mona Lizi Istaknut

Koja je najčuvenija slika na svetu? Odgovor je jednostavan: Mona Liza, još jedno remek-delo Leonarda da Vinčija. To je slika malih dimenzija (77 x 53 cm) i predstavlja glavnu atrakciju muzeja Luvr u Parizu. Međutim, koliko god da je slavna ne zna se mnogo o tome kako je nastala.

O tome govori i Vazari koji opisuje sliku i pošto napravi nekoliko grešaka, dodaje: "... i uze Leonardo da za Frančeska del Đokonda naslika portret Mona Lize, njegove žene, i pošto se mučio četiri godine, ostavi ga nedoteranim".

Iako je bila nesavršena, slika je imala magnetsku privlanost tako da se odmah preneo glas da je reč o živopisnom i prelepom portretu. Do pre izvesnog vremena, verovalo se da je model za sliku sigurno bila Mona Liza Gerardini, žena firentinskog trgovca Frančeska del Đokonda.

Međutim, jedno drugo svedočanstvo kaže da je sliku navodno naručio Đulijano Mediči i da je slikana ne u Firenci, kao što se verovalo, već posle 1513. godine, prvo u Rimu a zatim u Francuskoj u mestu Klu u kome je autor proveo poslednje godine života. Leonardo je posebno voleo ovaj portret i izgleda da ga je tokom svojih mnogobrojnih selidbi uvek nosio sa sobom. Ali pravi identitet Mona Lize ostaje misterija. To je tema koja krije mnoga iznenađenja.

Iz knjige Leonardo da Vinči - veliki genije

Pročitano 4353 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Roberto Đakobo - O Mona Lizi