Artnit

Subota, 25 Oktobar 2014 11:37

Meri Kasat - Žena sa bisernom ogrlicom u loži Istaknut

Slika Žena sa bisernom ogrlicom u loži je jedna od nekoliko pozorišnih scena koje je Meri Kasat naslikala krajem 1870-ih godina. Ova slika je veoma tipična za impresionističko slikarstvo, a sa rasvetom i toplim bojama budi osećaj romantizma. Izlagana je 1879. godine na Četrvtoj izložbi impresionista u Parizu. Danas se slika nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Slika Žena sa bisernom ogrlicom u loži prikazuje mladu ženu iz pariske buržoazije, verovatno Lidiju, sestru Meri Kasat. Mlada žena sedi u svojoj loži u pozorištu. Ona nosi blistavu elegantnu haljinu sa dekolteom, bisernu ogrlicu, bele rukavice i lepezu koje predstavljaju njen društveni status.

Posebno jedinstvenom tehnikom Edgara Dega, Meri Kasat prikazuje pozorište kao veliko i prostrano. Svoju temu pozicionira ispred ogledala, da bi opisala pozorište i ostale gledaoce iza mlade žene. Dok mlada žena, koja zrači lepotom i samopouzdanjem gleda u jednom pravcu, ostali gledaoci, okrenuti u suprotnom pravcu verovatno gledaju predstavu.

Slika Žena sa bisernom ogrlicom u loži je obojena delikatnim potezima četkice pastelnih pigmenata tipičnih za stil Pjera Ogista Renoara i Edgara Dega. Istovremeno predstavlja i komentar o sujeti pariskog društva krajem XIX veka i daje mnogo indicija o interesovanjima i stavovima, kao i o ulozi žena u društvu tog doba. Takođe, vidljive su su i poruke ženske snage i sofisticiranosti u svakodnevnom životu, posebno u Parizu.

Pročitano 4024 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Februar 2019 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Žena sa bisernom ogrlicom u loži