Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 22 Oktobar 2014 13:47

Vinsent van Gog - Devojka u belom u šumi Istaknut

Slika Devojka u belom u šumi iz 1882. godine daje rane naznake talenta Vinsenta van Goga za boju. Stiče se utisak da ju je slikao u kasnu jesen kako bi dočarao osećaj devojaštva među jesenjim lišćem. Danas se ova slika nalazi u muzeju Kroler-Miler u Oterlu.

Slika Devojka u belom u šumi prikazuje devojku u senci ogromnih bukvi. Devojka stoji u šumi, i izgleda usamljeno i malo ispod velikih drevnih stabala.

Šuma na slici je jesenja. Prikazana površina šumskog zemljišta sa blagom uzlaznom padinom je pokrivena trulim i uvelim lišćem bukvi. Osenčene strane stabala bukvi, koje su snažno povezane sa zemljom su tamne boje. Bela haljina devojke, koja kao da se savija da pokupi suvu granu, izdvaja se nasuprot tamnog crveno-braon zemljišta.

Na veoma tamnom zemljištu na slici Devojka u belom u šumi ističe se bela boja. Crvena, žuta, braon-oker, crna, zemljana sijena boja stvaraju crveno-braon boju, koja varira od svetle do duboke vinocrvene boje i blede boje, plave i crvenkaste. Mahovina i ivice sveže trave koje hvataju svetlost su blistave i jarke zelene boje.

Pročitano 4545 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Oktobar 2020 11:30
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci