Artnit

Petak, 28 Decembar 2012 23:24

Pariski Suncokreti Vinsenta van Goga Istaknut

Suncokreti Vinsenta van Goga se nalaze u galerijama širom sveta. Oni su postali sinonim za njegovo ime i slikarsku tehniku. Njegove suncokrete su dosta kopirali drugi slikari, ali nikada nisu dostigli živost i intenzitet boja Van Gogovih suncokreta. Popularni su u celom svetu i često su reprodukovani na razglednicama, posterima, šoljama, priboru za slikanje i crtanje.

Vinsent van Gog je poneo svoju strast prema suncokretima iz rodne kuće u Holandiji i nosio je svuda kuda god je putovao. Oni su bili neka vrsta dramatičnog predmeta koji je voleo. Mnogo puta pisao je svom bratu Teu o sjaju i bogatstvu boja koje vidi na suncokretima i svojoj želji da ih slika brzo pre nego što se sparuše. ''Suncokret je moj na neki način.'' pisao je svom bratu Teu godinu dana pre svoje smrti.

Vinsent van Gog je počeo da slika suncokrete 1887. godine, pošto se vratio iz Holandije u Francusku, sa namerom da osnuje umetničku koloniju. Na početku je ta serija slika suncokreta trebala da obuhvati šest, a zatim dvanaest slika, "simfonija u plavom i žutom". Van Gog međutim, nije svoj plan sproveo do kraja. Naslikao je četiri slike, a osećao je da su samo dve dovoljno dobre da budu dekoracija u jednoj od soba u Žutoj kući u Arlu u kojoj je Pol Gogen trebalo da odsedne. Kasnije je naslikao tri njihove kopije.

Za vreme svog boravka u Parizu Van Gog je slikao isečene suncokrete u raznim životnim fazama, od svežih do uvenulih. Boje na njegovim slikama vibriraju i iskazuju emocije koje su tipično povezane sa životnim ciklusom suncokreta. Jarkožuta boja cveta, boja života prelazi u braon boju, boju uvenulosti i smrti. Sve ove faze u životnom ciklusu suncokreta utkane su u njegove slike. Završna kolor paleta je svetla i smela i ukazuje na njegovo umetničko putovanje kroz slike života i radosti.

Suncokreti je jedna od dve slike koje je Vinsent van Gog pokazao čuvenom slikaru Polu Gogenu, ubrzo posle njihovog prvog susreta u Parizu. Ova slika prikazuje predmet koji bi trebalo da simboliše nadu Van Goga u obnovu francuskog slikarstva. Dva isečena cveta suncokreta su intenzivno obojena, monumentalna, energična. Pozadina je u plavim intenzivnim nijansama i naglašava interesantnu formu suncokreta. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Dva isečena suncokreta se nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu. Na slici su prikazani položeni osušeni suncokreti. Plava pozadina izdvaja žutu boju suncokreta. Van Gog ne oslikava detaljno latice i seme suncokreta, već je fokusiran na korišćenje širokog spektra različitih boja i tonova.

Na slici Četiri osušena suncokreta prikazani su položeni osušeni suncokreti sa blago naglašenim crnim semenom. Kolorit je veoma snažan i ekspresivan. Van Gog veličanstveno spaja i kombinuje boje i stvara neponovljiv doživljaj. Slika se danas nalazi u muzeju Kroler-Muler u Oterlu.

Vinsent van Gog je naslikao čistu lepotu suncokreta. Njegove suncokrete razumeju svi ljubitelji lepote i umetnosti. Oni nose njegov lični neponovljivi umetnički pečat. Ali, suncokreti koje je Van Gog naslikao u Parizu razlikuju se od njegovih znatno poznatijih slika suncokreta koje će naslikati godinu dana kasnije u Arlu.

Pročitano 6036 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 23 Mart 2014 16:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pariski Suncokreti Vinsenta van Goga