Artnit

Subota, 04 Oktobar 2014 09:54

Pjer Ogist Renoar - Parižanka Istaknut

Sliku Parižanka ili Plava dama kako se često naziva je francuski slikar Pjer Ogist Renoar završio 1874. godine. Dajući slici naziv Parižanka, on je ukazao na to da slika predstavlja tip, a ne pojedinca. Ova slika je bila jedna od sedam slika kojima se predstavio na Prvoj izložbi impresionista u aprilu iste godine, u studiju fotografa Feliksa Nadara. Danas se slika nalazi u Nacionalnom muzeju u Kardifu.

Model za sliku Parižanka je bila francuska glumica Henrijet Henrio, koja je u vreme poziranja imala šesnaest godina. Na slici je prikazana u dugoj, slojevitoj, upečatljivoj, tamnoplavoj haljini. Njeno lice je usmereno ka posmatraču, dok stavlja plavu rukavicu.

Centralna figura devojke gotovo kao da lebdi u neutralnom prostoru, neopterećenom detaljima. Pozadina plave boje, boje sleza i žuto-sive boje značajno doprinosi konačnom izgledu slike. Boja na pozadini je dosta proređena i slikana slobodnije od detaljnije i slojevite centralne figure devojke. Kosa nasuprot šeširu, minđušama i izgled gornjih trepavica devojke su verovatno dodati kasnije, čime je slika dobila svoju glazuru.

Kada je prvi put izlagana slika Parižanka je, kao i većina drugih slika na izložbi tog dana, dobila različite kritike. Većina likovnih kritičara vremenom ju je više pominjala. Francuski slikar Pol Sinjak je 1898. godine sliku Parižanka opisao kao: "Veliku sliku žene u plavom koju je naslikao Renoar 1874. godine. Haljina je plava, čista intenzivna plava. Kontrast čini da koža žene izgleda žućkasto i refleksija čini da izgleda zeleno. Interakcija između boja je zadivljujuće "zarobljena". To je jednostavno, sveže i lepo. Ona je slikana pre dvadeset godina, ali bi pomislili da je došla direktno iz ateljea."

Pročitano 5013 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Avgust 2018 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Parižanka