Artnit

Ponedeljak, 22 Septembar 2014 11:51

Frederik Bazil - Mlada žena sa božurima Istaknut

Božuri, koje je gajio Eduar Mane u svom vrtu bili su teme serije mrtvih priroda koje je naslikao 1864-1865. godine. Slika Mlada žena sa božurima, koju je Frederik Bazil naslikao 1870. godine ukazuje na stil koji podseća na Manea i može se posmatrati kao njegov omaž Maneu. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Frederik Bazil na slici Mlada žena sa božurima prikazuje crnkinju, prodavačicu cveća. Ona nosi maramu oko glave, koja je po predanju imala tradiciju u njenoj rodnoj zemlji. Ispred nje je bujan niz sezonskog cveća poput ruža, lala, ljubičica, jorgovana. Od cveća, posebno su istaknuti božuri, koji izazivaju neku vrstu poštovanja. Prodavačica ih je izabrala iz svoje korpe i drži ih u ruci.

Stil slikanja Frederika Bazila na slici Mlada žena sa božurima, čak i njegovi potezi četkicom izgledaju kao eho guste fleke u boji koja je vidljiva na slikama Eduara Manea. Kompozicijom slike Bazil aludira na jednu od najslavnijih i najkontraverznijih slika Manea, Olimpija, na kojoj crni sluga ukazuje cvetno poštovanje nagoj prostitutki.

Pročitano 3708 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Oktobar 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frederik Bazil - Mlada žena sa božurima