Artnit

Ponedeljak, 15 Septembar 2014 11:53

Meri Kasat - Dete sa slamnatim šeširom Istaknut

Američka slikarka Meri Kasat je bila najpoznatija po svojim izražajnim slikama žena i dece u svakodnevnim scenama. Njene slike izražavaju duboku nežnost i ljubav prema deci. Često je slikala devojčice koje su nosile ogromne šešire. Devojčica sa ozbiljnim izrazom lica, na slici Dete sa slamnatim šeširom iz 1886. godine, koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu, izdvaja ovu sliku od njenih ostalih portreta.

Meri Kasat je volela da slika devojčice sa velikim raskošnim šeširima, obučene u ukrašene haljine. Devojčice sa šeširima na njenim slikama često izgledaju kao srećni modeli, smeše se i nose šešire sa detaljima i ukrašene haljine.

Na slici Dete sa slamnatim šeširom, Meri Kasat je naslikala devojčicu koja nosi običnu, sivu haljinu, i veliki jednostavni slamnati šešir. Njeno izbrazdano čelo i isturena gornja usna, kao i sumoran i malo mračan izraz na licu ukazuju da ne izgleda previše zadovoljno. Postoji i izraz nestrpljenja na njenom licu, jer je možda bila prekinuta u svojoj igri da bi pozirala.

Meri Kasat na slici Dete sa slamnatim šeširom simbolično prikazuje detinjstvo, koje nije bilo naročito srećan i zdrav životni period sedamdesetih i osamdesetih godina XIX veka, za mnogu decu iz osiromašenih porodica. U to vreme donet je Zakon o obrazovanju dece, o radu tokom detinjstva, zaštiti dece od zlostavljanja roditelja. Interes Meri Kasat za temu na slici poklapa se sa ovim periodom društvenih promena. Međutim, u isto vreme, čak i na ovoj slici, ona počinje proces rekonstrukcije prostora na takav način da prenosi nov osećaj kontrole nad prostorom na slici. Ova kontrola dolazi od pogleda osobe prikazane u tom prostoru, a ne od pogleda osobe koja gleda u sliku.

Pročitano 4041 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Meri Kasat - Dete sa slamnatim šeširom