Artnit

Četvrtak, 28 Avgust 2014 11:58

Fransoa Buše - Toaleta Istaknut

Fransoa Buše, francuski slikar, predstavnik rokoko stila slikao je i male, intimne slike, uglavnom žena i devojaka koje se oblače ili svlače, koje su često ukrašavale najintimnije prostorije francuske aristokratije. Poznata slika sa ovom temom je Toaleta, ili kako se još naziva Dama pričvršćuje svoju podvezicu, iz 1742. godine, koja se danas nalazi u muzeju Tisen-Bornemica u Madridu.

Na slici Toaleta prikazana je mlada, privlačna dama koja se oblači. Ona pokušava da veže svoju svilenu podvezicu sa ružičastom trakom i verovatno razmišlja koji šešir da nosi kada bude išla u kafe. Njena sluškinja drži šešir, i kao da je pita: "Šta je sa ovim gospođice?"

Prostorija na slici je u neredu. Dama koja se oblači je okružena gomilom ukrasa na kaminu, u kojem gori vatra. Mala mačka, abisinske rase se igra predivom oko njenih nogu. Izgleda kao da postoji više različitih delova garderobe desno na poleđini stolice, dok su na podu neki razbacani predmeti.

Na slici Toaleta je prikazan raskošan enterijer. Luksuzni ukrasi i elitne težnje, na slici mogu suptilno da prenesu moralne poruke o prolaznoj lepoti, opasnosti sujete i privlačnosti svetovnih stvari.

Pročitano 5615 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Oktobar 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fransoa Buše - Toaleta