Artnit

Utorak, 26 Avgust 2014 11:44

Anri Matis - Razgovor Istaknut

Anri Matis je naslikao sliku Razgovor u vreme kada je napustio otvorene, spontane poteze četkice njegovog fovističkog perioda u korist ravnog i više dekorativnog stila. Ova slika iz 1908-1912. godine, koja prikazuje umetnika i njegovu suprugu Ameli okrenute jedan prema drugom ispred pozadine intenzivne plave boje, naslikana je u više dekorativnom stilu. Slika se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Slika Razgovor prikazuje visokog, mršavog Anrija Matisa u prugastoj pižami iz profila, koji stoji dominantno na levoj strani slike, dok njegova supruga Ameli u tamnoj odeći, sedi na desnoj strani. Pižame koje je nosio Matis, su bile uvezene u Evropu iz Indije, gde su ih nosili berači čaja, a početkom XX veka u Francuskoj su bile moderna neformalna garderoba. Matis je obično nosio pižamu u svom ateljeu kao radnu odeću.

Slika Razgovor ima dvostruko središte: bujan pogled sa prozora na vrt u pozadini koji simboliše prošlost, prolaznu sreću jednog kontraverznog para i izuzetan sloj plave boje. Neki likovni kritičari u ovoj slici vide i metaforu napretka umetnika - promišljenog, neprimereno obučenog, a ipak uspravnog, dok žena koja sedi simboliše realizam i prošlost.

Plava boja na slici ne predstavlja čvrstinu, i to nije boja tepiha ili zida. Ona zauzima veliki deo slike, nosi koncept prostora kroz snagu povezivanja. Hladna, emocionalna i značajna, plava boja uzbuđuje svojom dubinom. Prepuštajući plavoj boji dominaciju, zelena postaje ne samo boja trave, već simbol zemlje, simbol života, i pojačana je ravnim, jakim stablim "drveta života". U ovom idealnom svetu na slici nalazimo dve figure čistih svetlih boja, simbole koji otelovljuju dva večna izvora života. U kontrastu i uzajamnom privlačenju pravih linija i mekih, vijugavih krivih linija leži jedna od misterija postojanja.

Centralne figure Anrija Matisa i njegove supruge Ameli na slici Razgovor su šematske, ali još uvek ukazuju na portret sličnosti. Dok prikazuje trenutak u stvarnom životu, Matis "snima istinitiji i dublji smisao iza njega, koji mu služi kao polazište za doslednije tumačenje stvarnosti", kako je sam napisao 1908. godine. Kroz strogi susret Matisa i njegove supruge, koji je tema slike, prikazan je duboki osnovni odnos utvrđen za obe strane, ubrzo nakon što su se prvi put sreli 1897. godine, kada je svojoj budućoj supruzi Ameli rekao da je voli, ali da će uvek voleti više slikarstvo.

Pročitano 2911 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Oktobar 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Razgovor