Artnit

Četvrtak, 03 Juli 2014 13:35

Pjer Ogist Renoar - Voće sa Midija Istaknut

Mrtva priroda nije mnogo bila popularna kod impresionista, pre svega zato što nije bila pogodna tema za "hvatanje" atmosferskog kvaliteta svetlosti i boja. Međutim, postoji nekoliko izuzetnih primera, poput slike Pjera Ogista Renoara Voće sa Midija, gde je voće i povrće pažljivo odabrano da stvori niz prizmatičnih boja, koje obuhvataju impresionistički spektar. Verovatno je Renoar naslikao ovu mrtvu prirodu na jugu Francuske (duž mediteranske obale, ili Midija) 1881. godine. Slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Na slici Voće sa Midija je prikazana egzotična kombinacija voća i povrća - paprika, plavih patlidžana, paradajza, narova, limunova, pomorandži. Time je "razbijeno" nepisano pravilo da slikari treba da prikazuju hranu prema njihovoj kulinarskoj kompatibilnosti, a ne njihovoj vizuelnoj dopadljivosti. Renoar je rasporedio voće i povrće na slici oko plavo-bele posude koja obiluje njime, ali je stabilna. Svakom plodu on daje određenu monumentalnost, naglašavajući njegove konture pomoću dugih, dijagonalnih poteza četkicom, i na taj način naglašava njihovu trodimenzionalnu dimenziju. Elementi u pozadini su obični, beli stolnjak i čvrst, plavo-zeleni zid, koji je čak i oštar.

Renoar je na ovoj slici naglasio boju i bogatstvo povrća i voća iz Francuske. Iskoristio je bogat izbor boja u neobičnoj mešavini narova, plavog patlidžana, paradajza i crvene paprike. Beli stolnjak je prošaran lakim dodirima boje koja se odbija od plodova.

Voće sa Midija predstavlja značajan pokušaj Pjera Ogista Renoara da slici donese klasičan osećaj likovne strukture i ravnotežu prolaznog sjaja impresionizma.

Pročitano 6370 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 15 Novembar 2018 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Voće sa Midija