Artnit

Utorak, 17 Juni 2014 13:45

Vinsent van Gog - Podne: odmor od posla Istaknut

Kopije Vinsenta van Goga čine važnu grupu njegovih slika, između 1887. i početkom 1890. godine, za vreme njegovog oporavka u sanatorijumu u Sen Remiju. Prema Žanu Fransoa Mileu naslikao je dvadeset jednu sliku i nije nameravao da budu potpune kopije originala. Kako je sam rekao bilo je to pre prevođenje na jezik boja, impresija svetlo-tamno i belo-crno. Iz ove serije slika poznata je slika kojoj on formalno nije dao ime, a u umetničkim knjigama se navodi pod različitim imenima, kao što su Podne: odmor od posla i Podnevni odmor. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Podne: odmor od posla, polje pšenice razdeljuje ravnomerno svetlost preko para stogova, cipela i srpova, položenih na jednu stranu koji pripadaju paru koji drema u tamnozlatnoj senci popodneva. Vrelina dana nije nepodnošljiva čoveku i ženi koji se odmaraju u senci stoga koji su zajedno skupili. Oni su obučeni u pamučnu odeću, bezlični i spokojni u svojoj iscrpljenosti. Muškarac je izuo cipele, koje su Van Gogov simbol napretka kroz život, a srpovi koji se nalaze odmah pored para odražavaju njihovu spontanu bliskost. Jedino vo i kola u pozadini, kao i na originalu, deluju neuverljivo.

Van Gogovi potezi četkicom u više pravaca, koje je često koristio na svojim slikama da bi nagovestio metež ili stvorio utisak aure, na ovoj slici izražavaju potpuno opuštanje para. Mekani potezi četkicom, kojima je naslikana strnjika u prednjem planu, dodatno uvećavaju spokojstvo prisutno na slici. Posmatrač može skoro da oseti peckanje teške strnjike gde par odmara, svrab od kukolja, njihov znoj koji isparava.

Ostajući veran kompoziciji Žana Fransoa Milea, Vinsent van Gog koristi boju da naslika mirnu prirodu sredinom dana tokom odmora. Korišćenje kontrastnih boja, plavo-ljubičaste nasuprot žuto-narandžastoj donosi intenzitet na slici koji je jedinstven deo njegovog stila. Jasne čiste nijanse plave i žute boje na slici Podne: odmor od posla, kao i gusta primena boja, otkrivaju neumanjenu moć Van Goga i njegovu identifikaciju sa mukotrpnim radom i životom seljaka.

Pročitano 3148 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 01 Oktobar 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Podne: odmor od posla