Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 12 Juni 2014 14:22

Alfred Sisli - Sena u Port-Marliju, gomile peska Istaknut

Impresionisti su uglavnom prikazivali reku Senu kao mesto za dokolicu Parižana u toku vikenda, za aktivnosti, kao što su slikanje, plovidba, vožnje jahtom, šetnje, i ručavanje. Francuskog impresionističkog slikara engleskog porekla Alfreda Sislija međutim, nisu mnogo interesovali bleštavi prikazi ljudi koji se u potrazi za zadovoljstvom zabavljaju na reci, i on više slika svakodnevne prizore na reci. Tako je na slici Sena u Port-Marliju, gomile peska iz 1875. godine, prikazao reku tokom radne nedelje, sa ljudima koji vade pesak da bi otvorili kanal za prolaz šlepova i čamaca. Slika se danas nalazi u Umetničkom institutu u Čikagu.

Na slici Sena u Port-Marliju, gomile peska prikazana je na prvi pogled manje privlačna lokalna tema - vađenje peska sa dna Sene u Port-Marliju, u zapadnom predgrađu Pariza blizu kuće u kojoj je Alfred Sisli živeo, od 1875. do 1878. godine. Prisutni su razni šlepovi i čamci na kojima se radi ili su privezani kraj obale. Stojeći u malim čamcima, radnici sakupljaju pesak. Pesak koji se prikupljao je u gomilama u donjem levom delu slike.

Slikana na licu mesta, a dovršena u ateljeu, slika Sena u Port-Marliju, gomile peska je veoma pažljivo postavljena. U sliku posmatrača uvode gomile peska, a tanke motke povezuju prednji i zadnji plan.

Naslikani tanani oblaci plavo-sive boje izgledaju kao da se kreću preko neba, sa leve na desnu stranu, povlačeći se istovremeno prema udaljenom horizontu. Jedan zelenkasto-žuti potez, kao vidljivi kontrast u odnosu na plavu vodu obeležava liniju reke na mestu gde ona stvara okuku, između dve obale reke koje se u daljini spajaju. Tamni obrisi čamaca odudaraju od blede vode sa koje se odbija svetlost. Piramidalne gomile peska su pokrivene prozračnim nanosima oker i sive boje.

Na slici Sena u Port-Marliju, gomile peska Alfred Sisli koristi prilično suvu boju, koju nanosi na platno četkicama sa tupim krajem, tako da prostor središnjeg dela slike nije pokriven crtama i cik-cak linijama. Uzburkanu vodu dočarava smelim pojednostavljenim crtama tamnoplave boje, presečenim cik-cak odsjajima motki.

Pročitano 2120 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 03 Decembar 2014 12:56
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci