Artnit

Ponedeljak, 02 Juni 2014 15:59

Pjer Ogist Renoar - Devojčica sa kanticom za vodu Istaknut

Godine 1876. Pjer Ogist Renoar je počeo da slika šarmantne svetle scene sa ženama i decom. Devojčica sa kanticom za vodu, je tipičan primer ovih slika, koja odražava zreo impresionistički stil prilagođen specifičnim zahtevima figurativnog slikarstva. Ova slika pokazuje draž i šarm Renoarovog umetničkog stvaralaštva, i danas se nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Sliku Devojčica sa kanticom za vodu, Pjer Ogist Renoar je verovatno naslikao u čuvenom vrtu Kloda Monea u Aržanteju. Nije poznat identitet devojčice na slici. Neki smatraju da je Renoar naslikao devojčicu iz susedstva. Ima i mišljenja da je ova devojčica verovatno kćerka jednog od kupaca Renoarovih slika, tako da je bila iz više klase. Ona je odevena na isti način kao na drugim slikama Renoara, što ukazuje da je bila omiljen model njegovog umetničkog stvaralaštva.

Slika prikazuje devojčicu u tamnoplavoj haljini koja drži kanticu za vodu. Devojčica ima kovrdžavu plavu kosu i plave oči, blistave ružičaste obraze, punačka i nasmejana svetlocrvena usta. Ona ne gleda direktno u posmatrača. Njen blag, šarmantan osmeh na licu prenosi utisak nevinosti na celu scenu.

Renoarove boje na slici odražavaju svežinu i blistavost impresionističke palete, dok je njihovo korišćenje više kontrolisano i pravilno nego u njegovim pejzažima, i čak sa potezima četkice koji se primenjuju u delikatnim dodirima, posebno na licu devojčice. Sjajne nijanse boja okružuju devojčicu, i u atmosferi toplog svetla šarmantno je prenesena njena nevina pojava.

Slika Devojčica sa kanticom za vodu, sa devojčicom u tamnoplavoj haljini i svetlocrvenim ustima, u lepoj zelenoj bujnoj bašti iza nje nosi sjaj poteza četkice Pjera Ogista Renoara. Igra boja, svetlost, i čak svečana živost na slici stvaraju ljupku scenu.

Pročitano 3343 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 21 Avgust 2019 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Devojčica sa kanticom za vodu