Artnit

Subota, 20 Oktobar 2012 21:14

Pablo Pikaso - Gospođice iz Avinjona Istaknut

Gospođice iz Avinjona je revolucionarna slika Pabla Pikasa, koju je naslikao 1907. godine. Ova slika se smatra prvom kubističkom, avangardnom i opštom modernom slikom XX veka. Nalazi se u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Sliku Gospođice iz Avinjona Pikaso je nazvao po bordelu u Avinjonskoj ulici u Barseloni. To je kompozicija sa pet ženskih aktova sa mrtvom prirodom, u kojoj živoj formi Pikaso nameće deformacije crnačke skulpture. Odsečne linije presecaju površine tela i prostora na manje geometrijske jedinice, takozvane  fasete, koje se medusobno potiskuju. Na taj način se ostvaruje gust i tesan odnos izmedu figura i prostora i postiže utisak volumena.

Na slici Pikaso napušta jednu tačku posmatranja u korist više istovremenih. Ova kompozicija polu gotska, polu crnačka, sa novim odnosom figura i prostora predstavlja direktan uvod u kubizam.

Mada više ne izaziva skandal, slika koja predstavlja pet prostitutki od kojih dve sa licima pokrivenim afričkim maskama, još uvek pobuđuje vizuelni šok. Slika je i dalje enigmatična, teška za čitanje i misteriozna.

Pročitano 14897 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Januar 2020 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Gospođice iz Avinjona