Artnit

Petak, 11 April 2014 16:01

Eduar Mane - Žena sa papagajem Istaknut

Slika Žena sa papagajem, za koju pozirala Viktorin Meran 1866. godine, bila je verovatno odgovor Eduara Manea na sliku Gustava Kurbea, sa istoimenim nazivom, izloženu u Pariskom salonu 1866. godine. Slika se takođe pominje pod nazivom Mlada dama iz 1866. godine, i danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

U vreme nastanka slike Žena sa papagajem, papagaji su čuvani kao kućni ljubimci u Francuskoj i smatrani su prilično inteligentnim, posebno afrički sivi papagaj, koji je nazvan Žako. Verovalo se da su žene i papagaji imali posebnu komunikaciju i vezanost.

Na slici Žena sa papagajem je model i slikarka Viktorin Meran, koja je pozirala Maneu za njegove najpoznatije slike, Doručak na travi i Olimpija. Ona se pojavljuje iz pozadine, u svilenom ogrtaču koji je otvoren na vrhu, i čini se kao da je ona u procesu oblačenja. Oko njenog vrata je nakit, u levoj ruci drži vrpcu monokla i buket ljubičica u desnoj. Ona gleda pravo napred, sa fiksiranim pogledom na papagaja do nje. Papagaj, u prvom planu slike stoji na stalku, na čijem dnu je razmrvljena njegova hrana.

Od ključne važnosti na slici je odnos mlade žene i papagaja. Mane naglašava vezu žene i papagaja kroz fizionomske sličnosti. On naginje glavu žene u stranu da pokaže pun pogled njenog levog oka. Senka ispod ovog oka je zatamnjena i proširena, i prati izduženu obrvu, stvarajući oblik sličan oku ptice. Ova formalna sličnost odmah ukazuje na vezu između njih dvoje na fundamentalnom nivou.

Eduar Mane objedinjuje kompoziciju slike Žena sa papagajem kroz pažljivo korišćenje boje. Siva boja pozadine pojavljuje se i u naborima ružičastog ogrtača i suptilno moduliranog perja ptice.

Kada je slika Žena sa papagajem Eduara Manea izložena na Pariskom salonu 1868. godine, jedan likovni kritičar je napisao: "On pozajmljuje od svog prijatelja Kurbea papagaja i stavlja ga pored mlade žene u ružičastoj kućnoj haljini. Ovi realisti su sposobni za bilo šta!" Većina likovnih kritičara je ignorisala temu. Neki su ovu sliku ocenili kao kopiju Kurbeove Žene sa papagajem, kao pokazatelj Maneovog "trenutnog poroka", i nedostatka "vrednovanja glave više nego ogrtača".

Žena sa papagajem je završena godinu dana nakon što je Eduar Mane izložio Olimpiju i ima sigurno sličnosti u sadržaju i pristupu. U obe slike njegov model Viktorin je povezana sa cvećem i kućnim ljubimcem. Iako na slici Žena sa papagajem Viktorin nije kurtizana, nosi ogrtač, i njen ljubimac nije mačka, već papagaj, i ova slika, kao i Olimpija ima širi značaj. Slika je zasnovana na tradicionalnim i na savremenim konceptima sredine XIX veka.

Pročitano 4996 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 06 Avgust 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Žena sa papagajem