Odštampajte ovu stranicu
Petak, 04 April 2014 16:56

Pol Sezan - Plava vaza Istaknut

Malim brojem predmeta francuski slikar Pol Sezan je ostvarivao monumentalne kompozicije mrtve prirode, zahvaljujući plastičnoj snazi predstava konstruisanoj isključivo bojom. Poznata je njegova mrtva priroda Plava vaza iz 1889-1890. godine, koja se razlikuje od ostalih slika mrtve prirode na kojima je prikazivao cveće, po dodavanju jednog novog elementa - jabuka, koje se izdvajaju po svojoj boji, i podsećaju na slike mrtve prirode sa voćem, koje su mnogo češće u njegovom umetničkom stvaralaštvu. Spajajući ove dve teme Sezan obogaćuje ovu sliku, ranije poznatu kao Cveće i voće. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Pol Sezan je na slici Plava vaza stvorio prostor preplitanjem vertikalnih i horizontalnih linija, i ravnomernom raspodelom površina. Ukupna harmonija je postignuta kroz suptilnu upotrebu različitih nijansi plave boje.

Kompozicija slike usmerava se na vazu sa cvećem koja se nalazi na stolu. Sto izgleda kao odsečen na obe strane slike, a njegova donja ivica je samo nešto iznad donje ivice slike i gotovo paralelno sa njom. Na stolu, pored vaze sa cvećem je boca, tanjir i drugi sud. Tri jabuke prikazane u prvom planu, usklađene su sa linijom vaze. Mali broj pažljivo postavljenih predmeta organizovan je veštim preplitanjem vertikala, horizontala i dijagonala. U pozadini slike, delovi dva rama za slike i zidne tapete formiraju blagu dijagonalu koja prolazi kroz sliku.

Paleta boja odražava Sezanovu težnju za ravnotežom. Najintenzivnije nijanse boja se vide na cveću, gde je uporedo sa crvenom bela, i bela sa zelenom bojom. Plava boja je dominantna i odražava preovlađujuće raspoloženje. Ona ima drugačiji tonalitet na vazi, zidu, tanjiru, i manjim delovima slike. Harmonija slike je u osnovi određena suptilnim spektrom različitih nijansi plave boje, koje su praćene komplementarnom narandžastom i bledooker bojom. Oko centralne plave vaze, koja dominira kompozicijom, najviše cveće formira tirkiznu grupu, i kao da po analogiji zid ima plavkasti sjaj, pa čak i senke predmeta okupljenih na stolu su plave. Bogata zelena boja je koncentrisana u prostoru. Crvena, žuta i bela boja su manje prisutne, dok je plava rasprostranjena na velikoj površini. Sive i neutralne nijanse su tonirane sa žutim ili plavim u izuzetnim intervalima.

Na slici Plava vaza, umesto predstavljanja procvetalog cveća, Pol Sezan je više zainteresovan za modulaciju boja. Predmet se koristi da izrazi jednu od njegovih glavnih preokupacija kao umetnika - proučavanje efekata svetlosti na predmete, i njihove različite varijacije u boji.

Pročitano 6799 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Juli 2019 10:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci