Artnit

Nedelja, 30 Mart 2014 16:30

Pol Kle - Zlatna ribica Istaknut

U delima nemačko-švajcarskog slikara Pola Klea preovlađuju apstraktne forme, a značajno mesto imaju ljudske i životinjske figure. Njegova velika ljubav prema ribama zbog njihovog statusa, značajne brojnosti, kao i tajanstvenih, nevidljivih, i prolaznih života koje su uglavnom živele neprimećeno ispod površine okeana iskazana je kroz brojne varijacije na ovu temu. U njegovim delima ponekad riba predstavlja isključivo sebe, ali mnogo češće znači više. Poznata je njegova slika Zlatna ribica završena 1925. godine, koja se danas nalazi u muzeju Kunsthale u Hamburgu.

U središtu slike Zlatna ribica je čudesno živa zlatna ribica u dubokoj plavoj vodi, na kojoj su vidljivi mali talasi. Od donje ivice rastu svetloplave biljke jednostavnog oblika, koje se mogu videti u blizini livade i bare. Neprimetno, zlatna ribica deli plavi elemenat, koji je najdublji i najmračniji na sredini, gde nema traga od vegetacije. Ona kao da izbacuje unutrašnju svetlost u neverovatnim bojama, ali voda ostaje u mraku. Cinober crvena peraja i crvene oči povećavaju sjaj krljušti, koje izgledaju kao da su vezene na ribici.

Oko zlatne ribice su druge male crvene i ljubičaste ribice. Verovatno da drugih sedam ribica izgleda kao da beže od nje. Sve je podređeno njoj, sve ostalo je prisutno isključivo zbog nje. Zlatna ribica klizi kroz carstvo svoje podvodne slobode noseći svoje značajne tajne sveta. Ali, verovatno da ne postoji upućivanje na zvezde, znakove zodijaka, ili druge simbole - zlatna ribica je čudesna po sebi, svojoj veličini i svojoj lepoti.

Na slici Zlatna ribica voda i njegova stvorenja su raspoređeni u veličanstvenom omažu, uveličane svojim svetlim prisustvom iskazanim kroz zlatnu ribicu. Ova mirna uzvišenost, osvetljenost, samoća, opšte poštovanje kojim odiše slika, su istina samog Pola Klea.

Pročitano 3097 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 31 Juli 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Zlatna ribica