Artnit

Subota, 20 Oktobar 2012 10:36

Ežen Delakroa - Sloboda predvodi narod Istaknut

Ežen Delakroa, francuski slikar, najveći predstavnik evropskog romantizma naslikao je u vreme julske revolucije 1830. godine grandioznu sliku Sloboda predvodi narod. Izbor teme i tehnike ovog dela ističe svojstvenu temu romantizma kakva je patriotizam. Danas se slika nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Siže slike Sloboda predvodi narod je jedna epizoda sa barikada, uzdignuta do simbola. Glavni likovi na slici - čovek sa cilindrom (u kome neki vide autoportret Delakroa) i dečak sa pištoljima i fišeklijom, daju osnovni realistički akcenat sceni. Oni su toliko tipični za julske događaje 1830. godine, da nam se čini da ih srećemo u romanu Jadnici Viktora Igoa, u kome je obrađena ista epizoda. Alegorijska figura slobode sa vojničkom puškom u jednoj i trobojnim barjakom u drugoj ruci je žena iz naroda sa frigijskom kapom i predstavlja novog kolektivnog heroja: narod.

Kompozicija slike je organizovana dinamično, pokret je izrazito naglašen. Svetle, tamne i površine koje su u senci sugerišu dubinu i potpunu iluziju prostora. Glavno izražajno sredstvo je boja.

Slika Sloboda predvodi narod je generalno prihvaćena kao simbolika francuskih narodnih ustanaka protiv monarhije. Mlada devojka obnaženih grudi koja odlučno maše zastavom, predstavljena na ovoj slici, tada prerasta u simbol slobode i republike kakvu je znamo i danas.

Pročitano 16103 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Februar 2021 12:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Sloboda predvodi narod