Artnit

Petak, 07 Mart 2014 17:56

Gustav Kurbe - Pergola Istaknut

Francuski slikar Gustav Kurbe, poznat u svoje doba po slikama seljačkog života i dramatičnih pejzaža, vodio je ličnu kampanju za reformu umetnosti, izjavljujući da umetnici moraju da predstavljaju savremen život, a ne da imitiraju prošlost. Tako i slika Pergola, poznata i pod nazivom Mlada žena aranžira cveće iz 1862. godine odražava Kurbeov manifest realizma, prikazujući mladu ženu, ne kao antičku nimfu ili alegorijsku figuru, već kao lep model u savremenoj haljini. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Toledo u Ohaju.

Etjen Bodri, bogati mladi mecena umetnosti pozvao je Gustava Kurbea 1862. godine na dvonedeljni odmor na svoje imanje u jugozapadnoj Francuskoj. Oduševljen gostoprimstvom svog domaćina, njegovim gracioznim vrtom, okolnom šumom, i verovatno i jednom zavodljivom susetkom, Kurbe ostaje tamo skoro godinu dana. Završio je skoro sto slika, uključujući i dvadesetak slika cveća inspirisanih imanjem Etjena Bodrija, čija strast je bila botanika.

Na slici Pergola prikazana je mlada žena iz profila, koja aranžira cveće na pergoli. Letnji cvetovi u raznim bojama dominiraju slikom. Oni se ljuljaju preko površine, okružuju mladu ženu, čija je haljina dekorisana sa minijaturnim nežnim cvetovima.

Intenzivne boje na slici su stvorene zamasima slikarskim nožem, i tako su nastale raznovrsne nijanse i teksture pojedinih cvetova. Umesto formalnog buketa, pregršt cvetova se preliva nemarno preko pergole, što ukazuje na bezbrižnu senzualnost ispod površine slike, mlade žene, koja je kao cvet usred cveća.

Tradicionalno slike cveća su zauzimale nisko mesto u hijerarhiji umetničkih žanrova. Gustav Kurbe je međutim, slikom Pergola uzdigao ovaj žanr, i to u velikoj meri - cvetovi dominiraju u asimetričnoj kompoziciji slike.

Pročitano 2571 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Avgust 2014 13:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Pergola