Artnit

Sreda, 15 Januar 2014 16:43

Anri Matis - Otvoren prozor Istaknut

Otvoren prozor, takođe poznat i pod nazivom Prozor u Kolijuru je jedna od najpoznatijih slika Anrija Matisa. Svoj prvi pogled kroz prozor, koji će kasnije postati jedan od njegovih omiljenih motiva naslikao je 1905. godine. Ova slika se smatra za ikonu modernizma i za najznačajniju sliku ranog perioda fovizma. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Na slici Otvoren prozor Anri Matis prikazuje zanimljiv prizor sa nekoliko brodova na vodi, koji može da se vidi kroz otvoren prozor. To je bio uobičajen prizor koji je Matis često gledao sa prozora svog apartmana u Kolijuru, malom gradu na mediteranskoj obali Francuske u kome je boravio sa slikarom Andreom Derenom u leto 1905. godine. Matis i Deren slikaju zajedno u "zlatnoj svetlosti koja eliminiše senke". Upotrebom čistih komplementarnih boja, koje se primenjuju u ravnim potezima, snažno su ostvarili ekvivalent, pre nego opis svetlosti.

Lepota slike Otvoren prozor lirski prevazilazi optičku i konceptualnu složenost rada, u kome je konvencionalno predstavljanje široko podređeno pikturalnom interesovanju. U vreme kada je Matis stvarao ovu sliku, Deren je napisao da su čak senke u Kolijuru bile "ceo svet vedrine i sjaja".

Na slici je prikazan mali deo sobnog zida, koji uglavnom obuhvata prostrani prozor, čija su krila širom otvorena u spoljni svet, balkon sa saksijama cveća i vinovom lozom, more, nebo i brodovi. Svaka oblast slike - unutrašnjost prostorije, prozor, balkon, pogled na luku - naslikana je različitim potezima četkice, i stvoren je efekat ukupne površine koja pulsira poprečnim ritmovima. Konačno kompozicija slike je serija ramova u okvirima: zid sadrži prozor, prozor uokviruje srednju osnovu, a balkon pejzaž sa biljkama.

Anri Matis koristi maksimalno intenzitet boja, izbegavajući igru svetlosti i tame koja stvara iluziju volumena i prostorne dubine. Umesto toga, zid enterijera koji okružuje prozor je jednako podeljen u širokoj oblasti boja, plavo-zelene i boje fuksije, kontrastu koji je izveden iz komplementarne opozicije zelene i crvene na krugu boja. Ovaj kontrast se ponavlja na saksijama na dnu slike. Okviri za prozore, zarđali stubovi, glinene terakota saksije i savijeni jarboli na brodovima su naslikani u jarkocrvenoj boji i naglašeni tačkasto nanesenim nijansama zelenog. Spoljašnji svet je sazdan od veselih, sjajnih sitnih poteza četkice, od tačkasto nanesene zelene boje, do širih poteza ružičaste, bele i plave na nebu i moru. Plavi oljušteni brodovi plutaju na ružičastim talasima ispod neba povezani sa tirkiznom, ružičastom i zimzelenom bojom i u kontrastu sa indijski crvenim refleksijama brodova i sidrima koja se okreću.

Da bi se rasporedile različite boje slike u efikasnu kompoziciju Anri Matis stvara kontraste između zelenkastog zida levo i boje njegove refleksije u desnoj polovini prozora, sa purpurnim zidom sa desne strane i boje njegove refleksije koja se ogleda u levom krilu prozora. Da bi ujedinio prostor enterijera i eksterijera koristi gust spektar boja u sobi, koji ponavlja više štedljivo u dalekom pogledu kroz prozor.

Stil slike Otvoren prozor, poznat je kao fovizam i sinonim je za slikarstvo Anrija Matisa, u periodu od 1900. do 1909. godine, kada je naslikao nekoliko slika u ovom stilu. Kada je slika prvi put izložena u Pariskom jesenjem salonu 1905. godine izazvala je šok i njeni kritičari su smatrali da je varvarska. Posle izložbe zbog jarko obojenih slika, Otvoreni prozor i Žena sa šeširom Matis i njemu slični umetnici dobili su nadimak fovisti (na francuskom jeziku divlje zveri), po kome je nazvan kasnije i ceo umetnički pravac - fovizam.

Slikom Otvoren prozor Anri Matis je nagovestio kolorističku apstrakciju. U toku života vraćao se često na svoju omiljenu temu otvorenog prozora, u Parizu, tokom godina u Nici i Etretatu, a u svojim poslednjim godinama, posebno tokom kasnih četrdesetih godina XX veka.

Pročitano 5676 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 Juli 2019 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Otvoren prozor