Artnit

Četvrtak, 02 Januar 2014 16:19

Pol Kle - Mačka i ptica Istaknut

Nemačko-švajcarski slikar Pol Kle je bio jedan od mnogih modernističkih umetnika koji su koristili liniju, oblik, boju radi njih samih, a ne da opišu nešto vidljivo. Mačka je bila njegova omiljena životinja, i često je prikazuje samo pomoću linija, krugova i korišćenjem, nijansi boja. Svoju poznatu sliku Mačka i ptica, Pol Kle je naslikao 1928. godine u ekspresionističkom stilu. Slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici je prikazana cela glava mačke koja je budna, veoma zastrašujuća, ali istovremeno mirna. Ptica izgleda kao da leti ispred čela mačke, ali je unutra - ptica je bukvalno u umu mačke. Naglašavajući ovo Kle se koncentriše na misli, fantazije, apetit, glad u umu.

U alegoriji prikazanoj na slici, plen izgleda zarobljen unutar uma lovca. Koristeći jednostavan dvodimenzionalni metod razlikovanja unutra od spolja, koji je upotrebljavan milenijumima u mnogim vrstama primitivnog crteža, Kle je otišao dalje od predstavljanja fizičkog fenomena, prikazavši unutrašnje organe životinje sa svojim progutanim plenom i stvorio vizuelni ekvivalent mentalnih stanja. Jedan od njegovih ciljeva, kao umetnika, je kao što je Kle rekao, bio da "učini tajnu vizije vidljivom".

Paleta Pola Klea na slici je smirena, u raznovrsnim nijansama žuto-braon boje i sa zonama plavičasto-zelene boje.

Verujući da su deca blizu izvora kreativnosti, Pol Kle je bio fasciniran njihovim crtežima, što se primećuje i na slici Mačka i ptica. Slika podseća na lagani, vazdušasti dečji crtež. Linije i oblici su jednostavni: ovalne oči i zenice mačke, slobodnije naslikano telo ptice, uši i nos mačke u obliku trouglova. Vrh nosa mačke je u obliku crvenog srca, što je znak njene želje.

Pročitano 5711 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Mačka i ptica