Artnit

Ponedeljak, 30 Decembar 2013 16:58

Vinsent van Gog - Zvezdana noć Istaknut

Zvezdana noć je jedna od najpoznatijih slika Vinsenta van Goga i označava odlučan zaokret ka većoj slobodi mašte u njegovoj umetnosti. Slikana u junu 1889. godine, ona prikazuje pogled noću iz prozora sobe sanatorijuma u Sen Remiju u Provansi u južnoj Francuskoj, iako je slikana po sećanju tokom dana. Od 1941. godine ova slika je u stalnoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

U maju 1889. godine Vinsent van Gog je odlučio da ode u sanatorijum u Sen Remiju, gde je ostao do naredne godine. Inspirisan pejzažom koji okružuje sanatorijum, naslikao je Zvezdanu noć mesec dana nakon dolaska i 13 meseci pre samoubistva.

U tom periodu Vinsent piše svom bratu Teu: "Večno je pitanje, da li nam je dato da pre smrti spoznamo samo jednu hemisferu. Što se mene tiče, odgovora nema, ali zvezde me uvek podstiču na razmišljanje."

Slika Zvezdana noć prikazuje seoski pejzaž noću, sa brežuljcima u pozadini. Stvoren je prizor uznemirenog treperenja elemenata prirode i ljudskog sveta, dok se selo pruža prema nebu uz spiralne i zapletene pokrete.

Tamnoplavo nebo zauzima dve trećine slike. Nebo je ispunjeno vrtložnim oblacima, zvezde su u plamenu sopstvene svetlosti, a polumesec je svetao. Centralna tačka sela je visok toranj crkve, koji daje utisak veličine i izolacije i stvara osećaj stabilnosti selu. Sa leve strane veliki čempres razvija još izraženije osećaj veličine i izolacije.

Jednostavna otvorena kompozicija slike je usmerena na odnos između vertikalnih linija čempresa i tornja i snažnih izvijenih poteza četkicom. Izražajnu snagu kompozicije stvaraju boje. Čiste i snažne boje neba, sa neočekivanom svetložutom naglašavaju hladnoću plave boje. Dominacija plave boje je uravnotežena narandžastom bojom elemenata noćnog neba Tamnoplava i zelena boja su dopunjene malim dodirima mint zelene koja pokazuje odraz meseca. U sredini neba se nalazi kružni vrtlog boje, koji svojim položajem i veličinom postaje središnji motiv kompozicije. Sjaj zvezda, stvoren svetlijim bojama, postaje neprekidno pulsiranje. Upotrebom bele i žute boje stvoren je spiralni efekat koji skreće pažnju na nebo. Vertikalne linije, kao što su stabla čempresa i crkveni toranj meko razbijaju kompoziciju. Kuće u centru slike su mali blokovi žute, narandžaste i zelene sa primesama crvene boje. Krive linije stvaraju osećaj dubine na slici.

Postoje različita tumačenja slike Zvezdana noć. Van Gog koristi konture oblika kao sredstvo izražavanja i prenošenja emocija. Mnogi osećaju da se njegova burna potraga da prevaziđe svoju bolest iskazuje u zamućenom noćnom nebu. Selo je naslikano tamnim bojama, ali su osvetljeni prozori koji stvaraju osećaj spokoja. U odnosu na dramatično noćno nebo selo je mirno i tišina noći može skoro da se oseti na slici. Crkveni toranj dominira selom i simbolizuje jedinstvo u njemu. Neki smatraju da slika prikazuje nadu. Čini se da je Van Gog ukazivao da je čak i u tamnoj noći, kao što je ova još uvek moguće da se vidi svetlo na prozorima kuća. Osim toga, sa sjajnim zvezdama na nebu, uvek postoji svetlo koje može da vodi čoveka.

Iako su karakteristike na slici Zvezdano nebo Vinsenta van Goga preuveličane, prikazana je scena u kojoj se većina ljudi oseća prijatno i opušteno. Postoji mirna esencija koja kao da teče iz kompozicije slike. Možda i hladne tamne boje i vatreni prozori izazivaju sećanja na tople godine detinjstva ispunjene maštanjem o onome što postoji u noći i na tamnom zvezdanom nebu.

Pročitano 25576 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Zvezdana noć