Artnit

Petak, 13 Decembar 2013 17:28

Piter Pol Rubens - Dečak sa pticom Istaknut

Jedan od motiva na slikama flamanskog baroknog slikara Pitera Pola Rubensa su deca. Poznata slika sa ovim motivom je portret Dečak sa pticom koji je naslikao 1616. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Staatliche u Berlinu.

Pretpostavlja se da je na slici Dečak sa pticom Rubens naslikao svog prvog sina Alberta, koji je rođen 1614. godine. Motiv igra deteta sa pticom seže do antičkih vremena i često je prisutan i u hrišćanskoj umetnosti. Ptica simboliše dušu ili život koji prolazi suviše brzo. Na mnogim slikama Bogorodice i deteta, Isus Hrist je prikazan kako drži pticu u ruci koja predstavlja alegoriju njegove smrti i vaskrsenja. Nije poznato da li je Rubens imao sličnu alegoriju na umu kada je naslikao pticu na portretu svog deteta, ili da li ga je neki događaj u njegovom životu motivisao.

Na slici Dečak sa pticom prikazan je dečak koji ima oko dve godine dok se igra sa pticom. Veštim korišćenjem boja Rubens prikazuje lice dečaka. Tople nijanse boje kože dečaka su u kontrastu sa tamnom pozadinom. Jaka crvena boja na obrazima i zlatna kosa dečaka prenose utisak intenzivnog života. Malo naborana odeća dečaka u sivim i belim tonovima se ističe u odnosu na tamnu pozadinu. Dečakova pažnja je usmerena na pticu koju drži u ruci. Ptica u tamnijim tonovima prikazana je u pokretu, sa pogledom usmerenim na dečaka.

Slika Dečak sa pticom ne prikazuje samo fizičke, već i psihičke i društvene osobine dečaka. Na originalnoj slici, koja je manja, bila je vidljiva samo glava dečaka. Pretpostavlja se da je Piter Pol Rubens kasnije dodao ruke sa pticom. Rubens je koristio ove studije deteta i za anđela na slici Madone sa cvetnim vencem.

Pročitano 4750 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 15 Novembar 2018 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Dečak sa pticom