Artnit

Nedelja, 24 Novembar 2013 16:41

Eduar Mane - Frulaš Istaknut

Frulaš ili Mladi flautista je poznata slika francuskog slikara Eduara Manea, naslikana 1866. godine u realističkom i impresionističkom stilu. Kao i slike mnogih inovativnih slikara, i ova slika Eduara Manea nije bila prihvaćena u njegovo doba. Slika postaje popularnija u XX veku kada je iz privatne kolekcije preneta u Musee du Jeu de Paume i konačno u muzej Orsej u Parizu, gde se i danas nalazi.

Eduar Mane je naslikao Frulaša posle svog putovanja u Španiju 1865. godine gde se upoznao sa slikarstvom Dijega Velaskeza i drugih poznatih španskih slikara u to doba. Uticaj španskog slikarstva se primećuje na njegovim slikama, a posebno na slici Frulaš. Na ovoj slici primetan je i uticaj japanskih grafika. Sliku Frulaš je odbio žiri Pariskog salona 1866. godine. Odbijanje žirija je podstaklo francuskog pisca Emila Zolu da objavi seriju članaka u odbranu Manea u novinama L'Événement.

Eduar Mane na slici Frulaš prikazuje mladog muzičara orkestra carske garde kao španskog plemiča. Dečak muzičar je obučen u vojnu uniformu, crvene pantalone, tamnu jaknu sa mesinganim dugmadima, belu ešarpu i taman šešir sa crvenom konkardom. On svira frulu. Frula je od tamnog drveta sa srebrnim detaljima, a mesingana futrola za frulu je okačena o njegovo desno rame. Figura dečaka muzičara je ukrašena crnom linijom, kao što su pruga na pantalonama, crni kaput, senka na licu. Ona je potpuno osvetljena sa prednje strane, nagoveštaj senke iza nje daje slici čudnu gotovo fotografsku ravninu.

Slika je pojednostavljena, bez dubine. Vertikalni i horizontalni planovi slike su jedva prepoznatljivi. Ističu se dekorativni efekti usamljene figure sa naglašenim konturama u odnosu na pozadinu.

Eduar Mane je slikao kontrastnim i čistim bojama, širokim i brzim pokretima četkice. Monohromatska pozadina, naslikana u prilično ujednačenoj sivoj boji posebno ističe snažno obojenu figuru i njenu živost.

Slika Frulaš je prvu put izložena 1884. godine na retrospektivnoj izložbi slika Eduara Manea, nakon njegove smrti 1883. godine. Danas se slika smatra za jednu od prvih modernih slika.

Pročitano 10222 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 05 Juli 2019 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Frulaš